Tuesday, August 4, 2020

Pitanja koja bi hrišćanin trebao pitati pre nego praktikuje jogu

(Ovo dnevno čitanje je duže od jednog minuta, jer je tema važna i opširna, te iziskuje detaljniju obradu. Zato te molim za strpljenje.)


“Zahvaljujući genijalnom marketingu, joga na Zapadu nije više čudna, strana i naizgled deo kulta stvar...učenja joge će se izražavati kroz semantiku koja će se lako upiti kroz naš sekularni filter...Amerika je odlučila da razblaži, objasni i progleda kroz prste ono što joga stvarno jeste…” ~ Jill Lawson, zvanični joga instruktor

Pitanja koja svaki ozbiljan hrišćanin treba da postavi pre nego što praktikuje jogu

Ako razmatrate jogu ili je već praktikujete, onda se molim da pročitate ova pitanja i stihove iz Pisma i tražite mudrost od Boga. Ako to učinite, a ipak smatrate da je uredu raditi jogu, onda je to vaš izbor. Ja se samo molim da se ne uključite u jogu sve dok ne dobijete potpunu informaciju i razumevanje. Hvala!

1. Zašto se opredeljujete baš za ovu vrstu vežbanja? Da li verujete da je ovo jedini način da ostanete u formi?

Vežbe same po sebi nisu paganske. Međutim, joga nosi pagansko ime, ima pagansko poreklo i svaki pojedini položaj imitira hinduističke rituale za sjedinjavanje pojedinca sa lažnim bogom. Čak i da ga možete raditi bez uključivanja mantre, zar ne bi bilo bolje za hrišćanina da odabere program vežbi koji je nepaganskog porekla?

1.Korinćanima 10:23: ”Sve mi je slobodno”, kažete ali nije sve na korist. “Sve mi je slobodno”,- ali sve ne ide na dobro.

2. Da li ste pažljivo proučili značenje, metode i filozofiju u pozadini joge tako da budete sposobni razaznati bilo koji paganski uticaj u vašem programu joge?

Važno je proveriti argumente protiv joge, tako da možete sagledati obe strane pitanja.

Naše odvajanje od paganskih, okultnih i bezbožnih uticaja je važan deo našeg hoda sa Gospodom.



 2.Korinćanima 6:14-18: ”Ne vucite u tuđem jarmu nevernika; jer šta ima pravda s bezakonjem? Ili kakvu zajednicu ima videlo s tamom? 15 Kako li se slaže Hristos s Velijarom? Ili kakav udeo ima verni s nevernikom? 16 Ili kako se udara crkva Božja s idolima? Jer ste vi crkve Boga Živoga, kao što reče Bog: Useliću se u njih, i živeću u njima, i biću im Bog, i oni će biti moj narod. 17 Zato iziđite između njih i odvojte se, govori Gospod, i ne dohvatajte se do nečistote, i ja ću vas primiti,18 I biću vam Otac, i vi ćete biti moji sinovi i kćeri, govori Gospod Svedržitelj”

3. Da li ste spremni da razjasnite vrstu joge koju praktikujete (tj. nepagansku jogu) svaki put kada nekome kažete da se bavite jogom?

Termin joga se koristi da opiše sve vrste joge, od najreligioznije do najmanje religiozne forme. Lako bi mogli nekome dati pogrešan utisak ako ne bi objasnili vrstu joge koju praktikujete. Za hrišćanina je važno da predstavlja Hrista u svemu što činimo.

1.Korinćanima 10:31: Ako dakle jedete, ako li pijete, ako li šta drugo činite, sve na slavu Božiju činite.

4. Ako vi samo radite vežbe i niste povezani sa bilo kojom meditacijskom ili religijskom praksom, onda je zašto zovete joga?

Mi ne treba da objašnjavamo kada radimo hrišćansku ili nereligijsku gimnastiku, planinarenje ili skijanje, ali treba da objasnimo kada radimo hrišćansku ili nereligijsku jogu. To je zato što ona uključuje tehnike meditacije i metode da se razbistri um, a onda to više nisu “samo vežbe”.

Da li verujete da su ove tehnike efikasnije od normalne molitve i dubinskog razmišljanja nad Pismom? Zašto?

1.Korinćanima 10:14-22: Zato, ljubazna braćo moja, bežite od idolopoklonstva. 15 Kao mudrima govorim; sudite vi šta govorim. 16 Čaša blagoslova koju blagosiljamo nije li zajednica krvi Hristove? Hleb koji lomimo nije li zajednica tela Hristovog? 17 Jer smo jedan hleb, jedno telo mnogi; jer svi u jednom hlebu imamo zajednicu.

18 Gledajte Izrailja po telu: koji jedu žrtve nisu li zajedničari oltara? 19 Šta dakle govorim? Da je idol šta? Ili idolska žrtva da je šta? 20 Nije; nego šta žrtvuju neznabošci, da đavolima žrtvuju, a ne Bogu; a ja neću da ste vi zajedničari sa đavolima. 21 Ne možete piti čaše Gospodnje i čaše đavolske; ne možete imati zajednicu u trpezi Gospodnjoj i u trpezi đavolskoj. 22 Ili da prkosimo Gospodu? Eda li smo mi jači od Njega?

5. Da li će se slabiji hrišćani ili nehrišćani uključiti u paganski oblik joge zbog vašeg svedočanstva (tj. vaše uključenosti)?

Predpostavimo da je moguće za hrišćanina da radi jogu bez da unazadi svoju veru izostavljanjem hinduističkih isticanja. Da li to ipak može oštetiti tvoje svedočanstvo?

Zamisli da jedan slabiji hrišćanin počne da se bavi jogom na osnovu tvog primera, ali da on nije toliko pažljiv da izbegava hinduistička praktikovanja. Zamisli da tvoj nehrišćanski prijatelj sledi tvoj primer i takođe se uključi u hinduizam i više ne bude zainteresovan da traži hrišćanstvo.

Kada se joga naučava u školama, malo je verovatno da će dete biti dovoljno zrelo da razume i izbegava paganske aspekte.

Mnogi “sekularni” joga časovi nesvesno ili smišljeno pripajaju religijske reči i prakse. Jedan primer je upotreba reči Namaste. Ona se može predstaviti samo kao običan pozdrav na indijskom jeziku, ali ona zapravo oličava ideju da smo mi svi deo “božanske svesti.” Kada je kažete nekoj drugoj osobi, vi zapravo kažete “moja božanska priroda u meni se klanja božanskoj prirodi u tebi.”

Deo iz 1.Korinćanima 8 koji sledi, govori kada se čine stvari povezane sa paganskim ritualima. Čak iako verujete da je joga potpuno nereligijski oblik vežbanja, princip iz ovog odeljka se može primeniti na nju.

1.Korinćanima 8: Jer ako tebe, koji imaš razum, vidi ko u idolskoj crkvi gde sediš za trpezom, neće li njegova savest, slaba budući, osloboditi se da jede idolske žrtve? 11 I s tvog razuma poginuće slabi brat, za kog Hristos umre. 12 Tako kad se grešite o braću, i bijete njihovu slabu savest, o Hrista se grešite. 13 Zato, ako jelo sablažnjava brata mog, neću jesti mesa doveka, da ne sablaznim brata svog.

6. Da li bi privlačnost i popularost joge u našoj zemlji mogli biti sotonski pokušaji da oslepe nevernike za istinu i navedu na kompromis slabe vernike? Da li želiš da učestvuješ u tom poduhvatu, čak i da tebe lično to ne povređuje?

2.Korinćanima 4:4: U kojima bog sveta ovog oslepi razume nevernika, da im ne zasvetli videlo jevanđelja slave Hristove, koji je obličje Boga, koji se ne vidi.

Ispod se nalazi jedan drugi odeljak koji govori o odobravanju nečega što bi moglo prouzrokovati da tvoj brat padne u greh:
Rimljanima 14:21-22: Dobro je ne jesti mesa, i vina ne piti, i ono ne činiti na šta se tvoj brat spotiče, ili oda šta gori postaje ili slabi. Ti imaš veru? Imaj je sam u sebi pred Bogom. Blago onome koji ne osuđuje sebe za ono šta nađe za dobro.

-----------

Original: Questions Christians Should Ask Before Doing Yoga

Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment