Tuesday, November 10, 2020

10 važnih istina o krstu


Da li ste ikada dubinski razmišljali o Hristovom krstu?

Pogledajmo neke čudesne detalje ovog važnog aspekta naše vere. Stihovi su dati ispod teksta dnevne pobožnosti.

1. To nije bila slučajnost. To je bio deo Božijeg plana.

2. To je bilo nagovešteno u starozavetnim žrtvama krvi i predviđeno kroz ceo Stari zavet.

3. Hrist je dobrovoljno otišao na krst.

4. Hristova smrt je bila svrsishodni prikaz Božije ljubavi za nas.

5. Hristova smrt na krstu je postigla nešto što ništa drugo nije moglo postići. Bez Hristove smrti, mi bismo umirali bez nade, u našim gresima.

6. Hristova smrt i vaskrsenje simboliziju našu smrt i naše vaskrsenje.

7. Nošenje našeg “krsta” je delo poslušnosti, podsetnik naše smrti za sebične želje.

8. Hristova smrt na krstu bi nas trebala motivisati da istrajemo u teškim vremenima.

9. Krst Hristov je nešto što negujemo i čime se hvalimo kao simbolom našeg spasenja.

10. Lažna učenja često odriču ili redefinišu krst.

Kada imate vremena, ohrabrujem vas da pročitate sve stihove ispod. Sada je kritično vreme u istoriji crkve da se razume koncept Hristovog krsta, jer lažni učitelji tvrde da je krst bio samo ljudski čin nasilja, a ne čin našeg iskupljenja.

Zašto ne bi prošli naredne odeljke sami ili sa nekim?


KRST

1. To je nije bila slučajnost. To je bio deo Božijeg plana.

Bog nikoga ne navodi da greši, tako da nije On iskušavao Jevreje da pošalju Hrista na krst, niti je On naveo Rimljane da razapnu Hrista. Ali On zna šta će se desiti pre nego što se to nešto dogodi i On koristi grešna dela za Njegovu dobru svrhu. To vidimo kroz Pismo (na primer Josip, Danijel, Pavle, itd.).

Dela 2:23: “Tog čoveka [Isus], predanog neprijateljima da bi se ispunilo ono što je Bog čvrsto naumio i unapred znao, razapeli ste rukom bezakonika i ubili ga.” 

Kološanima 1:19-20: “Jer je [Očeva] volja bila da sva punoća prebiva u njemu; pomirivši njegovom krvlju na krstu sve u njemu – pomiri sa sobom sve, bilo na zemlji bilo na nebesima.”

Efežanima 2:13-16: “A sad u Hristu Isusu, vi koji ste nekada bili daleko, blizu postadoste krvlju Hristovom. Jer je on naš mir, koji je oboje sastavio u jedno i srušio pregradni zid koji nas je razdvajao. U svom telu onemogućio je neprijateljstvo Zakona propisa sa [službenim] naredbama, da bi u njemu od oboje stvorio jednog novog čoveka gradeći mir, i oboje u jednom telu pomirio s Bogom posredstvom krsta, ubivši neprijateljstvo u njemu.”


2. Znamo da je to bio deo Božijeg plana jer je to bilo nagovešteno u starozavetnim žrtvama krvi i predviđeno u celom Starom zavetu. 

Jevrejima 10:11-14: “Svaki sveštenik iz dana u dan dolazi na svoje mesto da obavlja službu i da mnogo puta prinosi iste žrtve, jer one nikada ne mogu odneti grehe. A on je za sva vremena prineo jednu žrtvu za grehe i seo Bogu s desne strane i od tada čeka da njegovi neprijatelji budu položeni za podnožje njegovim nogama. Jer je jednim žrtvenim prinosom za svagda učinio savršenima one koji bivaju posvećeni.”

Izaja 53:5: “Ali on je bio ranjen za naše prestupe, slomljen za naša bezakonja; ukor za izopačenost bio je na njemu našeg mira radi, i ranom njegovom mi se iscelismo.”

Ceo kontekst je u Izaiji 53:1-12.


3. Hrist je dobrovoljno otišao na krst.

Jovan 10:17-18: “Zato me Otac i voli, jer ja polažem svoj život da bih ga opet primio. Niko mi ga ne oduzima, nego ga ja sam od sebe polažem. Imam vlast da ga opet primim. Takvo sam uputstvo primio od svog Oca.”

Filipljanima 2:8: “kad je po obličju postao čovek, ponizio se i postao poslušan sve do smrti, i to smrti na krstu.”


4. Hristova smrt je bila svrsishodni prikaz Božije ljubavi za nas. 

Rimljanima 5:8: “A Bog nam je pokazao svoju ljubav tako što je Hristos, dok smo još bili grešnici, umro za nas.”


5. Hristova smrt na krstu je postigla nešto što ništa drugo nije moglo postići. Bez Hristove smrti, mi bismo umirali bez nade, u našim gresima.

Kološanima 2:14: “i izbrisao pisani dokument koji je svojim odredbama bio protiv nas, koji nam se protivio, uklonivši ga s puta i pribivši ga na krst.”

2.Korinćanima 5:21: “Onoga koji nije znao greha, učini grehom nas radi, da mi postanemo pravda Božija u njemu.”

Galaćanima 3:13: “Hristos nas je otkupio od prokletstva Zakona postavši radi nas prokletstvo, jer je napisano: 'Proklet je svako ko je obešen na drvo.'”

1.Petrova 2:24-25: “Koji je sam poneo grehe naše u telu svom na drvo (krst), da bismo prekinuli s gresima i živeli za pravednost. 'Njegovim se ranama isceliste.' Jer ste bili poput zalutalih ovaca, ali sada ste se vratili pastiru i nadgledniku svojih duša.”


6. Hristova smrt i vaskrsenje simboliziju našu smrt i naše vaskrsenje. 

Galaćanima 2:20: “Sa Hristom se razapeh. Ne živim više ja, nego Hristos živi u meni. Jer život koji sada živim u telu, živim verom Sina Božjeg, koji me je voleo i predao sebe za mene.”

Rimljanima 6:6: “znajući da je naša stara ličnost zajedno s njim razapeta, kako bi se naše grešno telo onemogućilo, da više ne robujemo grehu.”


7. Nošenje našeg “krsta” je delo poslušnosti, podsetnik naše smrti za sebične želje.

Matej 10:38: “Ko ne uzme svoj krst i ne ide za mnom, nije me dostojan.”

Matej 16:24: “Onda reče svojim učenicima: 'Ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj krst i ide za mnom.'”


8. Hristova smrt na krstu bi nas trebala motivisati da istrajemo u teškim vremenima.

Jevrejima 12:2: “Pri tom uprimo pogled u Začetnika i Usavršitelja vere, Isusa. Zbog radosti koja je stajala pred njim podneo je krst ne mareći za sramotu i seo je s desne strane prestola Božjeg.” 

Filipljanima 3:10-11: “da bih upoznao njega i silu njegovog uskrsenja i zajednicu njegovih patnji, poistovetivši se sa njegovom smrću, da bih zadobio uskrsenje iz mrtvih.”


9. Krst Hristov je nešto što negujemo i čime se hvalimo kao simbolom našeg spasenja.

Galaćanima 6:14: “A ja ne želim da se ičim hvalim, osim u krstu našeg Gospoda Isusa Hrista, kroz koji se svet razape meni, i ja svetu.”


10. Lažna učenja često odriču ili redefinišu krst.

Galaćanima 6:12: “Svi koji žele da po telu ugode drugima, prisiljavaju vas da se obrežete, samo zato da ne budu progonjeni zbog krsta Hristovog.”

1.Korinćanima 1:18: “Jer ono što se govori o krstu ludost je onima koji odlaze u propast, a nama koji se spasavamo to je Božja sila.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment