Tuesday, December 15, 2020

Zašto slaviti Božić?


U 5.Mojsijevoj 11:18-21 Bog je ohrabrio Izraelce da podsećaju svoju decu na predivna dela koja je bio učinio za njih. Sećanje na Božije blagodati je takođe važno i za odrasle, a praznici su jedan od načina na koji to možemo učiniti.

Nije važno znati tačan dan Hristovog rođenja, ali je od izuzetne važnosti zapamtiti kako je Njegovo rođenje promenilo svet i kako je konkretno promenilo naš život.

Isus "ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom; Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek. Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove." (Filipljanima 2:5-8).

To je istina koju vredi proslavljati.

Zato iskoristimo proslavu Božića sa stavom: "Pominjaću dobrotu Gospodnju, hvalu Gospodnju za sve što nam je učinio Gospod, i mnoštvo dobra što je učinio [Njegovom narodu] po milosti svojoj i po velikoj dobroti svojoj" (Izaija 63:7). 

-----------------------------

Beleška: Neki hrišćani odlučuju da ne slave Božić. Trebali bismo poštovati hrišćane da sami donose odluku da li će ga slaviti, i ne optuživati ih za paganizam s jedne ili legalizam s druge strane (Rimljanima 14, posebno Rimljanima 14:5; Kološanima 2:16).

Neki hrišćani ne slave Hristovo rođenje 25. decembra, jer smatraju da istorijski zapisi pokazuju da se On rodio nekog drugog dana. Ali sam datum nije bitan. Ako bismo usvojili dete bez poznatog datuma rođenja, i dalje bismo odabrali neki dan za proslavu njegovog rođenja, jer datum nije toliko bitan kao ta sama osoba. Isto važi i za Hrista. Ja lično više volim da slavim Njegovo rođenje u vreme kada većina sveta slavi, ali drugi će možda više voleti datum koji smatraju istorijski tačnim. 


---------------------------

Zašto ne napravite kratku studiju o ovom odlomku? I pogledate 5 praktičnih načina da zadržite Hrista u Božiću.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment