Tuesday, January 5, 2021

Božićno drvo


Uprkos izvesnoj božićnoj zbrci (da li je ili nije paganski praznik), jelka može biti divan simbol za drvo života.

🌲 Bog je bio stavio drvo života u Edenski vrt (1.Mojsijeva 2:9). Međutim, kada je Adam sagrešio, čovečanstvo je izgubilo svoje pravo da jede sa tog životvornog drveta.

1.Mojsijeva 3:22: “I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi.”

Bog nije mogao da dozvoli da grešni ljudi žive večno, a mi nismo mogli da učinimo ništa da povratimo tu privilegiju. Bio nam je potreban Spasitelj, a Isus je ispunio našu čežnju (Izreke 13:12).

Njegova pobeda nad grehom i smrću vratila nam je privilegiju:

🌲 Otkrivenje 22:14: Blago onome koji tvori zapovesti Njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad.

Ako ukrašavate sa jelkom, neka to bude „zimzeleni“ podsetnik na vaš večni život u Hristu!

⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪⬪
Ovi delovi takođe govore o drvetu života: Otkrivenje 2:7 i Otkrivenje 22:1-5.

Beleška: Ako imate nedoumica oko jelki (da li ima veze sa paganskim običajem), nemojte ih koristiti. Ne želim nikoga da nagovorim da koristi drvo protiv svoje savesti (Rimljanima 14).

Nakon čitanja mnogih članaka, ovo je moj zaključak:

Moguće je da postoji labava veza između jelki i davno zaboravljenih drevnih paganskih praksi. Ali je takođe moguće da su jelke nastale u proslavama Božića u Nemačkoj. Nijedno od ovih gledišta se ne mogu dokazati pouzdano. Moramo se zapitati šta drvo simbolizuje za nas. Ako to povezujemo sa paganskim praksama, ne bismo trebali imati drvo. Ako za nas nema paganske veze, možemo ga pustiti da simbolizuje drvo života ili druge simbole drveta pronađene u Svetom pismu.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment