Sunday, January 30, 2022

Da li Bog mrzi škampe i druga glupa pitanja


Ponekada neki pokušavaju diskreditovati zapovesti Novoga zaveta upoređujući ih sa zakonima Staroga zaveta. Na primer: “Ako veruješ da je seks pre braka nešto loše, onda bolje prestani da jedeš škampe jer su obe ove stvari osuđene u Starom zavetu.” (5.Mojsijeva 22:13-19; 3.Mojsijeva 11:9-12).

Biblija je priča o Božijem odnosu sa čovečanstvom koja se otkriva. Tek kada shvatimo Hristovo završeno delo, mi možemo sagledati starozavetne zakone i novozavetne zapovesti iz ispravne perspektive.

Režim ishrane, čišćenje i ceremonijalni zakoni u Starom zavetu su služili važnoj svrsi: da dokažu da održavanje spoljnih rituala ne može da promeni srce niti da obezbedi pravednost pred Bogom (Rimljanima 3:19-20; Rimljanima 4:13-14; Galaćanima 3:23-25). Ove zakone Hrist nije ukinuo nego ih je ispunio (Matej 5:17).

Ako je neki zakon Staroga zaveta primenljiv na hrišćane, onda će se on pojaviti i kao zapovest u Novom zavetu. A što se zakona vezanog za režim ishrane tiče, ne treba da brinemo jer stihovi u Dela 10:9-16 zapovedaju novozavetnim hrišćanima da prestanu da hranu nazivaju “nečistom”.

Seks pre braka, homoseksualnost, preljuba, laganje, ubistvo i pohlepa su naredbe i u Starom zavetu i u Novom, dok jedenje škampa ne.

Bog ne mrzi račiće. On mrzi ponašanje koje povređuje naše duše.

-----------------------

Za dodatan uvid pogledajte: Hristovo potpuno ispunjenje zakona


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment