Tuesday, April 26, 2022

Zašto bebe idu u Nebo?


Odgovori na pitanja na osnovu Pisma…

“Doba odgovornosti” je individualno za svaku osobu, ali Bog ne smatra da su novorođenčad i mala deca odgovorna pre nego što budu u stanju da shvate spasenje. Nekada sam mislila da ne postoji biblijski dokaz za ovo verovanje, ali postoji:

✔ Kada je Bog odbio da pusti nevernu generaciju Izraelaca da uđe u Obećanu zemlju, rekao je: “A deca vaša, za koju rekoste da će postati roblje, sinovi vaši, koji danas ne znaju ni šta je dobro ni šta je zlo, oni će ući onamo, i njima ću je dati i oni će je naslediti.” (5.Mojsijeva 1:39).

Izaija 7:16 objašnjava da će se određene stvari dešavati pre nego što “nauči dete odbaciti zlo a izabrati dobro.”

✔ Bog je rekao Joni da je poštedeo Ninivu zbog 120.000 onih “koji još ne znaju šta je desno šta li levo” (Jona 4:11).

✔ Kada je Davidov sin umro (2.Samuelova 12:23), David je rekao: “Mogu li ga povratiti? Ja ću otići k njemu, ali on neće se vratiti k meni.”

✔ Muškarci i žene su poslati u pakao “jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasli.” (2.Solunjanima 2:10). Takođe pogledajte Rimljanima 1:32. Pre nego što dete ne bude u stanju da shvati istinu, ono je ne može ni prihvatiti niti odbaciti.

Zbog Adamovog greha niko se ne rađa kao “dobrica.”(1) Mala deca ne “zaslužuju” spasenje, ali ih Bog milostivo spašava jer su premladi da samostalno čine izbor.

-----------------

Povezana pitanja: 

Napomena:
(1) Većina sekularnog sveta pogrešno veruje da smo rođeni dobri. Oni krive loše roditeljstvo ili loše okolnosti da su naterali čoveka da čini loše stvari. Sveto pismo uči da smo rođeni sa palom prirodom i da je naš prirodni instinkt da grešimo. Zato nam je potreban Spasitelj. Ništa u čovekovom okruženju i nijedno iskustvo ne primoravaju nekoga na greh. Josif je dobar primer ove istine. Imao je svaki izgovor da postane zločinac, ali je postao veliki Božiji čovek. A Ruta je još jedan primer.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment