Sunday, August 28, 2022

Dva puta dozvola za neposlušnost


Jednom mi je neko rekao da je u redu koristiti materjale bez dozvole autora radi promovisanja hrišćanskih ciljeva. Rekao je: “Na kraju krajeva, jedino što je važno je da se Bog proslavi.”

On je zapravo time izrekao jedno popularno verovanje: Cilj opravdava sredstvo.

Ali bio je u krivu. Bogu je stalo do naših metoda isto kao i do naših rezultata. Za hrišćane, cilj ne opravdava sredstva.

Mi možemo i trebamo da poštujemo zakone. Sveto pismo nam daje samo dva izuzetka:

1. Kada je život u pitanju.
Rahaba je lagala da bi spasla živote špijunima, i Bog ju je nagradio za to (Jošua 2 i 6). Dakle, spasavanje života može zahtevati kršenje manjeg Božijeg zakona (“ne laži”) ili državnog zakona.

2. Kada nam je naređeno da budemo neposlušni Bogu.
Apostoli su odbili da ćute o Isusu iako im je vlast baš to naredila (Dela 4:1-22). Dakle, imamo dozvolu/trebamo da ne poštujemo vladine zakone koji nas sprečavaju da delimo Hrista, i to činimo na sopstveni rizik.

Rimljanima 13:5 kaže: “Tako se valja pokoravati ne samo od straha nego i po savesti.”

Naša savest treba da je uznemirena kada činimo nešto nelegalno, neetičko ili nemoralno. Ne možemo se opravdati na osnovu rezultata, sem ako je život u pitanju ili prisila da se ne poštuju Božije zapovesti.

Bog nas testira u malim stvarima (Luka 16:19), i On se nikada ne proslavlja kroz bezbožne metode.(2)

-------------------

Hrabrim vas da pročitate Kada su male stvari zapravo velike stvari da biste dodali dodatne uvide ovoj temi.

(2) Korišćenje materjala zaštićenog autorskim pravom je vrsta krađe. Poštovanje zakona o autorskim pravima ne krši nijednu biblijsku zapovest.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment