Sunday, December 25, 2022

Božićna zbrka: Ne prihvatajte nedokazane tvrdnje


Često dobijam pitanja o Božiću, i temeljno sam proučila tvrdnje koje Božiću pripisuju da je paganskog porekla.

Postoje hiljade članaka koji promovišu ovo gledište, ali nijedan koji sam pročitala nije potvrđen verodostojnom istorijskom dokumentacijom.(1)

Nažalost, ako se nešto više puta naučava, onda se ono počne smatrati verodostojnim.

Moguće je da su božićne proslave osmišljene da zamene paganske praznike, ali ne i da ih oponašaju.

Ali pretpostavimo da su tačne nedokazane tvrdnje da Božić počinje kao paganska proslava. Da li poznajete hrišćane koji obožavaju svoju božićnu jelku ili pevaju paganske pesme 25. decembra? Većina hrišćana nije ni čula za ove drevne, izumrle paganske praznike.(2)

Pagani ne poseduju ekskluzivno pravo na bilo koji datum u kalendaru. Ako želimo da se odreknemo svega što je povezano sa paganskim običajima, onda ćemo morati da se odreknemo i molitve, sveća, krštenja, bogosluženja itd. jer su one i deo prakse paganskih religija.

Trebalo bi da ispoštujemo hrišćane da sami donesu odluku o Božiću i da ih ne optužujemo za paganizam s jedne strane ili legalizam s druge strane (Rimljanima 14, posebno Rimljanima 14:5; Kološanima 2:16).

Ono što je najvažnije, ako odlučimo da proslavimo Božić, je da ugradimo svoju ljubav prema Hristu u sve što radimo!(3)

---------------------

Dodaci:

(1) Ponekad ovi članci protiv Božića imaju verodostojne istorijske izvore za verifikaciju i opisivanje paganskih praznika, ali ne i verodostojnu dokumentaciju koja direktno povezuje ove paganske praznike sa proslavama hrišćanskog Božića.

Paganska imena i paganski rituali:
Iznenađena sam da je Božić tolika meta tvrdnji o paganizmu, kada u isto vreme mnogi hrišćani prihvataju očigledne paganske prakse. Paganske religije i rituali koje bi Božić trebao da oponaša su izumrle religije i rituali. Božić ne nosi pagansko ime, niti oponaša praznik postojeće paganske religije. Čudno, ali neki koji odbijaju da slave Božić nemaju uopšte problem sa upražnjavanjem joge, koja ne samo da nosi pagansko ime nego i oponaša rituale postojeće paganske religije.

Stvarni datum rođenja:
Neki članci se protive božićnim proslavama jer insistiraju na tome da je Hrist rođen u neko drugo doba godine. Istina je da postoji neslaganje oko stvarnog datuma Hristovog rođenja, pa čak i neslaganja oko godišnjeg doba kada je rođen. Pa šta ako 25. decembar nije stvarni datum Njegovog rođenja? Da li je to bitno? Da sam usvojila dete i da ne znam njegov stvarni datum rođenja, onda bih izabrala neki datum. Mi slavimo Hristov dolazak, a ne datum u kalendaru.
Tekst na engleskom jeziku: Da li je Isus rođen 25. decembra?

(2) Što se tiče božićnih jelki: Bog je stvorio drveće i ono ima mnogo simbolike za hrišćane (npr. drvo života). Ako ste hrišćanin koji slavi svoju božićnu jelku ili je koristi da oda počast paganskim božanstvima, onda je to ozbiljan greh i morate prestati sa tim. Ali ja lično nikada nisam čula ni za jednog hrišćanina koji to radi. A ti?

(3) Trebalo bi da se više brinemo o komercijalizaciji, prekomernoj potrošnji i pohlepi vezanih za Božić a ne o nekim drevnim paganskim korenima.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment