Tuesday, April 7, 2020

Da li si spreman pridružiti se otporu?


Dragi hrišćani, ima vreme kada treba da priznamo da smo se kupili na nebiblijsku filozofiju. I nikada ništa nije bilo bliže ovoj istini od filozofije lažnog samopoštovanja.

Poražavajući rezultati su svuda, i mnogi sekularni psiholozi koji su nekada podržavali pretpostavku o izgrađivanju samopouzdanja sada to poriču. A ipak, većina nas još uvek brani filozofiju samopoštovanja kao da je samo Pismo u pitanju.

Ophoditi se prema deci ljubazno i s ljubavlju je pobožno. Ali učiti ih da su predivna nije. Bez obzira koliko pokušavamo da “hrišćaniziramo” filozofiju samopouzdanja, ono i na dalje produkuje arogantne, nezahvalne, zahtevajuće, sebične i nezadovoljne ljude.

Filozofija samopouzdanja apeluje na ljudski ponos, i prožima svaki aspekt američke kulture - muziku, zabavu, obrazovanje, vladu, i crkvu. Ali ono ne vodi ka zdravim, poniznim, produktivnim građanima.

Revolucija je preplavila našu ideju o sebi, i samo grupa srdačnih boraca otpora će čuvati od zarobljavanja iskrenih vernika.

Da li si spreman da se pridružiš otporu i istupiš za Hristov pogled na “ja”? Ako je tako, ohrabrujem te da odvojiš vreme da pročitaš deo Pisma dole i zamoliš Boga da te uči Svojoj istini.

Proučavanje Biblije:

Jedna od osnovnih pretpostavki filozofije samopouzdanja je da smo mi predivni bez obzira šta činimo. Ovo je jedan od mnogih odeljaka Pisma koji opovrgava ovo verovanje.

Galaćanima 6:3-8: Jer ako ko misli da je šta, a nije ništa, umom vara sebe. A svaki da ispita svoje delo, i tada će sam u sebi imati slavu, a ne u drugom. Jer će svaki svoje breme nositi. A koji se uči reči neka daje deo od svakog dobra onome koji ga uči. Ne varajte se: Bog se ne da ružiti; jer šta čovek poseje ono će i požnjeti. Jer koji seje u telo svoje, od tela će požnjeti pogibao; a koji seje u duh, od duha će požnjeti život večni.

Misli u vezi ovog odeljka: 
Pismo kaže da mi možemo biti ponosni u sebi ako smo pre toga testirali naše postupke i oni su se pokazali vernima, ugađajući Božijem Duhu a ne sebi. Ovde nije reč da se spasenje može zaraditi ili da se vera zasniva na delima. Ako iskreno volimo Gospoda, mi želimo da Mu ugodimo, i kada to činimo, mi možemo biti ponosni u sebi.
✔Uvek možemo naći gore od sebe, ali ovaj odeljak nam govori da poređenje sa drugima nije bitno. 
2.Korinćanima 10:18: Jer onaj nije valjan koji se sam hvali, nego kog Gospod hvali.

------------

Original: Are You Ready to Join the Resistance?

Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment