Sunday, April 12, 2020

Najviše zloupotrebljeni stih od strane zagovornika samopoštovanja


Najviše zloupotrebljeni odeljak Pisma 

Da li ste znali da filozofija samopoštovanja nije bila deo ranih Crkvenih spisa niti se pojavila u ranim hrišćanskim naučavanjima sve dok nije postala popularna u svetovnoj psihologiji? To je zato što je nema u Pismu.

U trećem delu moje serije o Opasnostima visokog samopoštovanja, želim da podelim deo Pisma koji se najviše zloupotrebljava od strane zagovornika samopoštovanja.(1)

Matej 22:36-40: ”Učitelju! Koja je zapovest najveća u zakonu? A Isus reče mu: Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom misli svojom. Ovo je prva i najveća zapovest. A druga je kao i ova: Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe. O ovima dvema zapovestima visi sav zakon i proroci.”

Zagovornici samopoštovanja tvrde da ovo znači da bi voleli druge, mi moramo prvo voleti sebe. Ali to uopšte nije ono o čemu ovaj odeljak govori.

Da je nedostatak samoljubavi zaista tako veliki problem za čovečanstvo, Isus ga ne bi koristio kao primer kako da volimo svoje bližnje.

Efežanima 5:28-29 pomaže da malo bolje razumemo ljubav za svoje bližnje: “Tako su dužni muževi ljubiti svoje žene kao svoja telesa; jer koji ljubi svoju ženu, sebe samog ljubi. Jer niko ne omrznu kad na svoje telo, nego ga hrani i greje, kao i Gospod crkvu.

Osim ako nemamo ozbiljnu mentalnu bolest, mi volimo sebe dovoljno da se brinemo o svojim potrebama i to je ta vrsta ljubavi s kojom nas Hrist moli da volimo svoje bližnje. Nije nam naređeno da imamo tople emocije ili visoko poštovanje za naše bližnje. Zapovedano nam je da uzmemo u obzir njihove potrebe kao što to činimo sa svojima.

Zapazi da Isus ne kaže da Boga volimo kao sami sebe. Naša ljubav za Boga treba da bude celim srcem i veća od bilo koje druge, uključujući poštovanje, slavljenje, službu i poslušnost.

Živeti za sebe, samopoštovanje i fokusiranje na sebe nas ne omogućava da volimo druge….Zapravo ove stvari umanjuju našu sposobnost da volimo Boga i druge.

Umesto “zašto me niko ne ohrabri?” mi bi trebali reći: ”Kako mogu ohrabriti druge?

Zapravo, jedan od najboljih načina da se prevaziđe tuga i obeshrabrenje je odustati od fokusa na sebe i početi se fokusirati na druge.

Isus je Gospodar Komunikator(2) On je pažljivo birao reči. Mogao je reći: Prvo volite sebe tako da bi mogli voleti bližnje,” ali nije.

Božija Reč nikada nije oslovila problem niskog samopoštovanja. Zato su stihovi poput onih u Matej 22 izokrenuti naglavačke da bi se silom uklopile u kalup samopoštovanja. Da je siromašno samopoštovanje bilo tako važno i krhko kako to autoriteti tvrde, Bog bi ga oslovio.

Isus nam naređuje da umremo sebi, a ne da volimo sebe. To znači umreti svojim željama da se osećamo važnima, predivnima i uvaženima.

Matej 16:24-27: Tada Isus reče učenicima svojim: “Ako ko hoće za mnom ići, neka se odrekne sebe, i uzme krst svoj i ide za mnom. Jer ko hoće svoju dušu da sačuva, izgubiće je; a ako ko izgubi dušu svoju mene radi, naći će je. Jer kakva je korist čoveku ako sav svet dobije a duši svojoj naudi? Ili kakav će otkup dati čovek za svoju dušu? Jer će doći Sin čovečiji u slavi Oca svog s anđelima svojim, i tada će se vratiti svakome po delima njegovim.”

Kada nam kažu “Ponašaš se ovako zato što ne voliš sebe dovoljno” ili “Tvoje dete se nedolično ponaša jer ne voli sebe dovoljno” zvuči nam ispravno, jer nas naša pala priroda uverava da smo žrtve a ne grešnici.

Ali mi moramo prestati slušati “mudrost” naše kulture i početi slušati Božiju mudrost.

(1) Zloupotreba Pisma dolazi upotrebom eisegesis (pristrasnog tumačenja) i korišćenjem komadića delova Pisma.
(2) Jevrejima 1:1-3: Bog koji je nekada mnogo puta i različitim načinom govorio očevima preko proroka, govori i nama u posledak dana ovih preko sina, 2 Kog postavi naslednika svemu, kroz kog i svet stvori. 3 Koji budući sjajnost slave i obličje bića Njegovog, i noseći sve u reči sile svoje.

------------

Original:  Most Misused Scripture by Self-Esteem Advocates

Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment