Tuesday, June 9, 2020

Netolerancija prema hrišćanima


Raste određena vrsta progona: hrišćani bivaju nazivani “netolerantnima” samo na osnovu naših verovanja, a ne zbog toga što smo zaista netolerantni.

Hrišćanske grupe koje nude humanitarnu pomoć su redovno osuđivane zbog njihovih verovanja, čak i kada nude svoju pomoć svima bez predrasuda.

Neki hrišćani su se savili pod pritiskom. Dobropoznati hrišćanski lanac restorana je nedavno odustao od doniranja službi, isključivo zbog njihove izjave vere, čak iako su te službe služile siromašne i one u potrebi bez pristrasnosti.

Tolerancija znači tretirati ljude pristojno čak i kada se ne slažemo sa njihovim verovanjima. Hrišćanske organizacije koje služe ljude sa nebiblijskim pogledima idu iznad i izvan značenja tolerancije.(1)

I ljudi koji ismevaju te organizacije samo zbog njihovih verovanja su utelovljenje netolerantnosti. Oni zahtevaju prihvatanje, ne toleranciju, i osuđuju hrišćane koji su voljni da im služe bez predrasude.

Tako da, šta bi trebali da radimo dok ova vrsta progona raste?


1. Stojmo čvrsto. Nemojmo se odreći Božije Reči samo da bi izbegli progonstvo.

1.Korinćanima 16:13: ”Pazite, stojte u veri, muški se držite, utvrđujte se.”
Takođe Matej 5:10, Matej 10:22 i Efežanima 6:10.

2. Nađimo utehu u našem Spasitelju koji je takođe bio progonjen. 

Jevrejima 12:1-2: ”...i s trpljenjem da trčimo u bitku koja nam je određena, Gledajući na Načelnika vere i Svršitelja Isusa.”
Takođe Jovan 15:18-25.

3. Ostanimo tolerantni i ljubazni. Nemojmo zlim uzvraćati na zlo.

Rimljanima 12:17: ”A nikome ne vraćajte zla za zlo,”
Takođe 1.Petrova 3:9 i 1.Solunjanima 5:15.

4. Molimo se za one koji nas maltretiraju.

Matej 5:44:” ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji na vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone;”
Takođe Luka 6:28 i Rimljanima 12:21.

5. Budimo iskreni ali lukavi.(2)

Matej 10:16: ”Eto, ja vas šaljem kao ovce među vukove: budite dakle mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi.”

------------------

(1) Tolerancija: “pokazivanje voljnosti da se dozvoli postojanje mišljenja ili ponašanja s kojima se neko možda i ne slaže.”

(2) Lukavstvo: U engleskom jeziku lukavstvo znači “ imati ili pokazivati oštru moć rasuđivanja; pronicljivost.” To je dobar prevod grčke reči phronimos koja znači “inteligentan, razborit, razuman, mudar.”
Hrišćani bi trebali biti iskreni uvezi Božije Reči, ne stideći se da govore i teške istine iz Pisma. Ali takođe treba da budemo lukavi, deleći ove istine u odgovarajuće vreme i mesto sa odgovarajućom milosti.

------------

Original: Intolerance Toward Christians

Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment