Sunday, November 22, 2020

Šta je Isus rekao o paklu?


Postoji trend među onima koji ispovedaju da su hrišćani, a to je da zaobilaze pitanje pakla (večite kazne) uprkos jasnom biblijskom učenju.

Postoji i lažno učenje o Svetom pismu koje se odnosi na smetlište u Jerusalimu, a ne na pakao. Ovo učenje nije podržano ni istorijski, ni logički, ni biblijski.

Ako ste čuli lažna učenja o tome da je pakao jedno „smetlište“ ili jednostavan način opisivanja zemaljskih kazni, molim vas pročitajte tekst "Pakao nije smetlište".

Ispod ćete pronaći ono što Sveto pismo uči. 

Konkretno od Isusa:

Matej 5:29: Ako te, dakle, tvoje desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci jer je bolje da ti propadne jedan deo tela nego da ti celo telo bude bačeno u gehenu.

Matej 7:13: Uđite kroz uska vrata. Jer, široka su vrata i prostran put koji vodi u propast, i mnogo je onih koji kroz njih ulaze.

Matej 10:28: Ne bojte se onih što ubijaju telo, a ne mogu da ubiju i dušu. Nego, više se bojte onoga koji može da uništi i dušu i telo u geheni.

Matej 13:36-43: - Ovaj link će vas odvesti do Parabole o korovu

Matej 16:26-27: Šta vredi čoveku ako dobije ceo svet, a svom životu naudi? Šta čovek može dati u zamenu za svoj život?
27 Sin čovečiji će doći u slavi svoga Oca, sa svojim anđelima, i tada će svakom vratiti po njegovim delima.

Matej 23:33-34: Zmije i zmijski porode! Kako ćete izbeći osudu gehene? 34 Zato vam, evo, šaljem proroke, mudrace i učitelje zakona. Jedne ćete ubiti i raspeti, a druge ćete batinati po vašim sinagogama i progoniti od grada do grada.

Matej 25 - Ovaj link će vas odvesti do tri parabole u ​​kojima Isus ističe večne nagrade i kazne.  

Luka 12:4-5: Prijatelji moji, kažem vam, ne bojte se onih koji ubijaju telo, a posle toga ništa više ne mogu da učine. 5 Reći ću vam koga se treba bojati: Bojte se onoga koji, pošto ubije, ima vlast da baci u gehenu ognjenu. Da, kažem vam, njega se bojte.

Luka 16:19-31: Bio je jedan bogat čovek, koji se oblačio u purpur i lan i svaki dan je uživao u raskoši. 20 A pred njegova vrata su donosili jednog prosjaka koji se zvao Lazar. On je bio pun čireva 21 i želeo je da se nasiti onim što je padalo s bogataševog stola. Čak su i psi dolazili i lizali mu čireve. 
22 Jednog dana prosjak je umro i anđeli su ga odneli u Abramovo naručje. A umro je i bogataš i bio je sahranjen. 23 Dok je u hadu bio u mukama, podigao je oči i u daljini video Abrama i odmah do njega Lazara. 24 Tada je povikao: ‘Oče Abrame, smiluj mi se i pošalji Lazara da umoči vrh svog prsta u vodu i rashladi mi jezik, jer se mučim u ovom plamenu.’ 
25 Ali Abram je rekao: ‘Sine, seti se da si za života primio svoje dobro, dok je Lazar primio zlo. A sada se on ovde teši, a ti se mučiš. 26 Pored svega toga, između nas i vas je velika provalija, tako da oni koji žele da odavde pređu k vama, ne mogu, a ni oni odande ne mogu da pređu k nama.’ 
27 On mu je tada rekao: ‘Molim te onda, oče, pošalji ga u kuću mog oca, 28 jer imam petoro braće, pa neka im o svemu posvedoči da ne bi i oni došli na ovo mesto muka.’ 
29 Ali Abram je rekao: ‘Imaju Mojsija i Proroke, neka njih slušaju.’ 
30 A on mu je rekao: ‘Ne, oče Abrame, nego ako neko iz mrtvih dođe k njima, pokajaće se.’ 
31 On mu je na to rekao: ‘Ako ne slušaju Mojsija i Proroke, neće poverovati ni ako neko ustane iz mrtvih.’”

Evo nekoliko dodatnih odlomaka iz Poslanica o paklu:

2. Solunjanima 1:6-10: Jer je pravedno da Bog uzvrati nevolju onima koji vama nanose nevolju,
7 a vama, koji trpite nevolju, da donese olakšanje, kao i nama, kad se s neba pojavi Gospod Isus sa svojim moćnim anđelima 8 u plamenoj vatri i kad izvrši osvetu nad onima koji ne poznaju Boga i koji se ne pokoravaju dobroj vesti o našem Gospodu Isusu Hristu, 9 koji će biti osuđeni na večno uništenje od lica Gospodnjeg i od slave njegove moći, 10 kad on dođe da se proslavi u svojim svetima, i da mu se u taj dan dive svi koji su verovali, jer ste poverovali našem svedočanstvu.

Juda 1:7Kao što Sodom i Gomor, i okolni njihovi gradovi, koji su se prokurvali onako kao i oni, i hodili za drugim mesom, postaviše se ugled i muče se u večnom ognju.

2. Petrova 2:4-9: Zaista, Bog nije poštedeo anđele koji su sagrešili, nego ih je bacio u jame Tartarusa i predao u okove tame da ih sačuva za sud. 5 I nije poštedeo drevni svet, ali je sačuvao Noja, propovednika pravednosti, sa još sedmoro drugih kada je naveo potop na svet bezbožnih ljudi. 6 I osudio je gradove Sodom i Gomor i pretvorio ih u pepeo, i time bezbožnicima postavio primer onoga što treba da dođe, 7 a izbavio je pravednog Lota, koji je patio zbog besramnih dela tih drskih bezakonika, 8 jer ono što je taj pravednik video i čuo, dok je iz dana u dan živeo među njima i posmatrao njihova bezakona dela, mučilo je njegovu pravednu dušu. 9 Dakle, Gospod zna kako da ljude koji su mu odani izbavi iz kušnje, a nepravedne da sačuva za dan suda da budu kažnjeni.

Otkrivenje 20:14-15: A smrt i had bili su bačeni u ognjeno jezero. Ovo je druga smrt. 15 I ko se god nije našao zapisan u Knjizi života, bio je bačen u ognjeno jezero.


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment