Tuesday, February 15, 2022

Korov u crkvi


Teško nam je da razumemo, ali je moguće da ljudi usredsrede svoje živote na crkvu, a da nikada ne učine Hrista svojim Gospodom.

Spoljašnja dela su definitivno deo spasenja, ali moraju biti praćena unutrašnjim verovanjima.

Sotona je posadio “korov” u crkvu, ljude koji veoma liče na “pšenicu” (Matej 13:24-30). U stvari, Sveto pismo kaže da ako bi pravi vernici mogli da identifikuju i “iščupaju” sav korov, to bi nas moglo iščupati iz korena (Matej 13:29).

Naš posao je da identifikujemo kompromis i lažno učenje, ali nećemo moći da identifikujemo svakog lažnog obraćenika. Bog je jedini koji može savršeno da vidi ljudska srca.

Želim da podelim sa vama šta korov nikada ne radi: nikada se ne kaje iskreno (1.Jovanova 1:10). Možda se ustima kaje, ali u svom srcu on opravdava svoj greh i nastavlja da ga čini.

Oni mogu tvrditi da opraštaju, ali nastavljaju da gaje gorčinu (Matej 6:15).

Oni mogu biti žalosni zbog posledica greha, ali ne i zbog samog greha (1.Mojsijeva 4:13).

Oni se brinu o tome kako deluju spolja, ali ne i o tome kakvi su iznutra (Matej 23:25).

Sotonin korov se ponekada samozavarava, verujući da je spasen a da nije (Matej 7:21-23).(1) Drugi mogu biti potpuno svesni svoje misije (1.Jovanova 2:18).

Zašto nam Pismo govori o ovom korovu? Da bi sve mogli prosuditi na osnovu Božije Reči, svesni da su među nama lažni učitelji i lažni vernici.


(1) Matej 7:21-23: “Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji Oca mog koji je na nebesima. Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! Nismo li u ime Tvoje prorokovali, i Tvojim imenom đavole izgonili, i Tvojim imenom čudesa mnoga tvorili? I tada ću im ja kazati: Nikad vas nisam znao; idite od mene koji činite bezakonje.”


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment