Sunday, February 13, 2022

Nemojte se zaplesti u korov


U Mateju 13:24-30, Isus priča parabolu o čoveku koji zasađuje pšenično polje dobrim semenom, ali njegov neprijatelj dolazi noću i sadi korov na njegovoj njivi.

U paraboli se ovaj korov zove “grahorica” ili “kukolj”, korov koji liči na useve pšenice koje zahvata. Kada se uzbere zajedno sa pšenicom, može imati toksične nuspojave za one koji ga pojedu.

Zašto bi iko požnjeo i pojeo ovako otrovni korov? Zato što liči na pšenicu.

U Mateju 13:36-43, Isus objašnjava da ova parabola govori o Božijem kraljevstvu. Bog seje samo dobro seme, a Sotona seje loše seme između pšenica. Zapravo, on seje toliko blizu žita da bi njegovo vađenje oštetilo pšenicu (Matej 13:28-29).

Isus nas upozorava da ima među nama takvih koji spolja izgledaju kao da su hrišćani. Ali njihova svrha je da kompromituju prave vernike kroz kriticizam, odbacivanje, klevete, iskušenja, lažna učenja i poluistine. Ili mogu da žive tajnim nemoralnim životom, kvareći reputaciju pravih hrišćana.

Jedini način da sprečimo da ovaj korov uguši našu veru je da osiguramo da budemo duboko ukorenjeni u tlo Božije Reči (Kološanima 2:6-8).

Oslonimo se na Božiju Reč za razlučivanje i za mudrost u svim našim odnosima.


Ceo tekst odeljka o ovom korovu

Matej 13:24-30: “Drugu priču kaza im govoreći: Carstvo je nebesko kao čovek koji poseja dobro seme u polju svom, A kad ljudi pospaše, dođe njegov neprijatelj i poseja kukolj po pšenici, pa otide. A kad niče usev i rod donese, onda se pokaza kukolj. Tada dođoše sluge domaćinove i rekoše mu: Gospodaru! Nisi li ti dobro seme sejao na svojoj njivi? Otkuda dakle kukolj? A on reče im:

Neprijatelj čovek to učini. A sluge rekoše mu: Hoćeš li dakle da idemo da ga počupamo?

A on reče: Ne; da ne bi čupajući kukolj počupali zajedno s njime pšenicu. Ostavite neka raste oboje zajedno do žetve; i u vreme žetve reći ću žeteocima: Saberite najpre kukolj, i svežite ga u snoplje da ga sažežem; a pšenicu svezite u žitnicu moju.”

Stihovi 36-43: “Tada ostavi Isus ljude, i dođe u kuću. I pristupiše k Njemu učenici Njegovi govoreći: Kaži nam priču o kukolju na njivi. A On odgovarajući reče im: Koji seje dobro seme ono je Sin čovečiji; A njiva je svet; a dobro seme sinovi su carstva, a kukolj sinovi su zla; A neprijatelj koji ga je posejao jeste đavo; a žetva je posledak ovog veka; a žeteoci su anđeli. Kao što se dakle kukolj sabira, i ognjem sažiže, tako će biti na kraju ovog veka. Poslaće Sin čovečiji anđele svoje, i sabraće iz carstva Njegovog sve sablazni i koji čine bezakonje. I baciće ih u peć ognjenu: onde će biti plač i škrgut zuba. Tada će se pravednici zasjati kao sunce u carstvu Oca svog. Ko ima uši da čuje neka čuje.”

Da bi pročitali još neke detalje o ovom korovu, pogledajte 1-minutnu crticu “Korov u crkvi”.
-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment