Sunday, March 27, 2022

“Zmije” i šaputanja


“Medved, zmija ili tigar - koji je najstrašniji?” Pitala sam svoju trogodišnju unuku.

“Zmija.”

Istraživanja pokazuju da većina odraslih, dece, beba, pa čak i nekih životinja ima iskonski strah od zmija. I da njihovi strahovi nisu zasnovani na lošim iskustvima sa ovim gmižućim gmizavcima.

U SAD-u, ujedi pčela i munje uzrokuju više smrti nego ujedi zmija, ali je uprkos tome veća verovatnoća da će zmije izazvati veći iracionalan strah.

Imam skrivenu pretpostavku da zmije zauzimaju posebno mesto u našoj psihi jer predstavljaju našeg prvog neprijatelja. Zmijino ćaskanje sa Evom u 1.Mojsijeva 3 promenilo je tok ljudske istorije.

Njegove reči su bile smrtonosni otrov i od tog trenutka pa nadalje, Božiji narod i Sotona su u sukobu. Ovo “neprijateljstvo” (duboko usađena mržnja) je prorečeno u 1.Mojsijeva 3:15. Možda je to bio i početak našeg “iracionalnog” straha od zmija.(1)

Volim da mislim da je to “šapat o padu čovečanstva” usađen u ljudski um da nam pomogne da shvatimo našu potrebu za Spasiteljem.

-------------------------

Naredni izvori posmatraju ovaj strah sa sekularne tačke gledišta, ali ja ih napominjem da pokažem da je ovaj strah od zmija dominirajući: Nauka uživo; Njujork Tajms

(1) Očigledno da postoje izuzeci…neki ljudi vole zmije. To ne znači da su manje duhovni. Ali, oni su izuzeci a ne pravilo.

Bog je ostavio mnoge tragove Svoje božanske prirode u stvaranju. Verujem da je to razlog našeg nerealnog straha od zmija, i to je razlog zašto je Sotona toliko strastven u promovisanju laži o evoluciji.

Rimljanima 1:20: Jer šta se na Njemu ne može videti, od postanja sveta moglo se poznati i videti na stvorenjima, i Njegova večna sila i božanstvo, da nemaju izgovora. (prevod: Daničić-Karadžić)

Rimljanima 1:20: Jer to se na njemu ne može videti, njegova večna sila i božanstvo, može se od postanja sveta videti duhovnim očima na njegovim delima, tako da nemaju izgovora. (prevod: Dimitrije Stefanović)

Molim vas pročitajte Ne možemo ćutati!

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment