Sunday, April 10, 2022

Laž o ravnoj Zemlji


Nedavno je jedan nevernik pokušao da me diskredituje govoreći da hrišćani ne koriste svoj mozak. I izneo je široko rasprostranjeno verovanje da su hrišćani nekada insistirali da je Zemlja ravna.

Ali, to je mit.

Rani crkveni oci i teolozi su zapravo činili najveću grupu pojedinaca koji su napredovali i podržavali sferni pogled na Zemlju. A hrišćanski naučnici, u antičkoj i srednjovekovnoj literaturi, su zaslužni za neka od najboljih objašnjenja sfernog oblika Zemlje. U stvari, rani evropski misionari su širili sferni pogled na Zemlju zajedno sa evanđeljem.

Ovaj mit o hrišćanima kao ravnozemljašima je nastao, kada je Vašington Irving napisao Život i putovanja Kristofera Kolumba. Pomešao je činjenice sa fikcijom i stvorio priču o glupim hrišćanima ravnozemljašima koji se suprotstavljaju Kolumbovim putovanjima. I nekako je ova fikcija postala „činjenica“, te popularan način da se diskredituje hrišćanstvo.

Ali, mi imamo radost i u tome: “Blago vama ako vas uzasramote i usprogone i kažu na vas svakojake rđave reči lažući, mene radi.” Matej 5:11

I dodala bih, da moj nepristojni komentator nije poslušao sopstveni savet - nije koristio svoj mozak. Prihvatio je mit o hrišćanima kao ravnozemljašima bez provere njegove validnosti.

Napomena: Neki ljudi navode suđenje Galileju kao dokaz da su hrišćani verovali u ravnu Zemlju. Ovo je još jedan primer nerazjašnjenja činjenica. Suđenje Galileju je složena politička, naučna i teološka polemika. Naučni aspekt NIJE bio vezan za oblik Zemlje. Sve strane su verovale u sferičnu Zemlju. Radilo se o široko prihvaćenoj (ali pogrešnoj) geocentričnoj teoriji naspram Galilejevog ispravnog heliocentričnog verovanja. To nije bila crkva protiv nauke. jer sa obe strane su bili naučnici, hrišćani. Želite da pročitate više o tome? Pogledajte: Viki Galileo; Galileo polemika (Wiki Galileo; Galileo Controversy)


-----------

Original: Flat Earth Lie

Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment