Tuesday, April 12, 2022

Prepoznajte figurativni jezik pisanja u Svetom pismu


Verovati da je Biblija nepogrešiva Reč Božija ne znači da sve u njoj shvatite bukvalno…

Svaka Božija reč je istina, ali se ne treba svaka reč shvatiti bukvalno.

Ponekada Bog koristi simbole, metafore i poeziju da bi preneo istinu. Neki islamski sudovi izriču kaznu odsecanja šake lopovima. Hrišćani ne zagovaraju tako oštre kazne, mada bi mogli ako bi doslovno shvatili stih Mateja 5:30.

Biblija sadrži hiperbole, personifikaciju, metafore i ostale jezičke stilske figure. Ako pak insistiramo na doslovnom tumačenju svake reči zapisane u Bibliji, onda bi trebalo da se pridružimo društvu ravno zemljaša.(1)

Četiri smernice za razumevanje figurativnog jezika u Svetom pismu:

1. Istinit je i tačan u figurativnom smislu.

2. Inspirisan je Bogom.

3. Neke parabole su poređenja ili analogije, predstavljene kao takve: "Carstvo nebesko je kao..." (Matej 13:24).

4. Priče i narativi su istorijska činjenica.

Jonu jeste progutala velika riba i Bog jeste razdvojio Crveno more. Nije teško razaznati figurativni jezik u Svetom pismu, ali je važno da to i činimo.

--------------------

(1) Mnogi odeljci govore o četiri ugla na Zemlji (npr. Otkrivenje 7:1). Ako bi ovaj opis uzeli doslovno, onda bi morali, uprkos satelitskim snimcima, tvrditi da je Zemlja ravna - pogledajte Laž o ravnoj Zemlji.

Ako želite pročitati više o razlici između figurativnog i bukvalnog jezika u Svetom pismu, pogledajte ove dodatne izvore (na engleskom jeziku):


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment