Sunday, May 29, 2022

Zbunjujući pogledi na Dela apostolska 10


Revizionisti homoseksualci tvrde da Bog želi da moderna crkva prevaziđe svoje predrasude prema homoseksualcima baš kao što je rana crkva morala da prevaziđe svoje predrasude prema nejevrejima.
(1)

Oni svoju tvrdnju zasnivaju na Delima apostolskim 10, gde je Bog dao Petru viziju da bi ga pripremio za njegovu službu sa paganim Kornelijem.

Pogledajmo pozadinu ovog odeljka:
Kada je Bog pozvao Jevreje, On ih je odvojio od ostalih naroda, da bi ih pripremio za njihovu misiju deljenja evanđelja sa celim čovečanstvom.(2)

Ali su oni to pogrešno razumeli. Počeli su verovati da je spasenje bilo dostupno samo Jevrejima.

Apostol Pavle je imao najvažniju ulogu u ispravljanju ove jevrejske greške (Dela 9:1-15; Galaćanima 1:13-17). Ali su Dela 8:26-40 i Dela 10 takođe imali udeo u razotkrivanju ovog otkrića.

Međutim, korišćenje Dela 10 za podršku odobravanju homoseksualnosti je potpuno neosnovano. A evo i zašto:

Prvo, etnička pripadnost nije isto što i seksualno ponašanje.
Etnička pripadnost je određena našom lokacijom, zemljom i rasom. Ono nema veze sa našim ponašanjem. Homoseksualnost je ponašanje.

Pismo kaže da je naša etnička pripadnost deo Božijeg plana za nas (Dela 17:24-28). Takođe kaže, da se homoseksualnost suprostavlja Božijem planu i uređenju (Rimljanima 1:24-27).(3)

Dakle, nema poređenja.

Drugo, Dela 10 povrđuju da se i paganima nudi spasenje. Ne potvrđuju da su oni pravedni ili spašeni.

Ako želite da naglasite homoseksualnost kada čitate ovaj odlomak, možete precizirati, da ovaj odlomak jasno pokazuje da se homoseksualci nejevreji mogu spasiti na isti način kao i homoseksualci jevreji: okretanjem od svojih grehova (koji uključuju i homoseksualno ponašanje) i živeći za Hrista. Videti Dela 3:19 i 1.Korinćanima 6:9-11.

Razlog zbog kojeg su hrišćani, kroz istoriju, homoseksualnost nazivali grehom je taj što Biblija jasno uči da je to greh. To nije predrasuda. To je potvrda Božije Reči.

Bog poziva homoseksualce da prihvate Njegovu ponudu spasenja. On želi da ih oslobodi grehova koji oštećuju njihova srca, dušu i telo.

---------------

(1) Ovaj homoseksualni revizionistički argument je star preko 50 godina i nikada nije ozbiljno uzet u obzir od strane legitimnih proučavaoca Biblije. Ali se pojavio u modernim revizionističkim spisima (npr. Sarah Bessey).

(2) Jedna od Božijih namera u Starom zavetu bila je da pripremi Izrael da bude blagoslov paganskim narodima (1.Mojsijeva 12:1-3, 1.Mojsijeva 18:18 i Galaćanima 3:14). Iz tog razloga je Bog želeo da se oni odvoje od paganskih naroda, paganskih običaja i hrane koja se nudila idolima. U Delima 10, Petru je bio potreban podsticaj da se odrekne svojih jevrejskih predrasuda. Novi zavet je nastavio da potvrđuje ovaj aspekt Božijeg plana (Veliko poslanje u Mateju 28:19; Galaćanima 3:28; 1.Korinćanima 12:13). Dela 10 nisu promenila Božije planove, nego ih ispunila.

(3) Rimljanima 1:24-27 homoseksualnost opisuje kao nešto “neprirodno” i bezbožno.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment