Tuesday, June 21, 2022

Greške u vezi poslovica


Nekada sam pogrešno koristila poslovice. Citirala bi ih sa stavom da su to i Božija obećanja.

Ovo je uobičajeno pogrešno razumevanje, ali i jedan od razloga zašto mi hrišćani treba da bolje razumemo Božiju Reč ako želimo da je pravilno koristimo (2.Timoteju 2:15 ).

Knjiga Poslovica (Izreke) objašnjava svoju svrhu u 1:1-6, da je ona Solomonova zbirka mudrih izreka koja pruža mudrost i pouku, "za razumevanje poslovica i parabola, izreka i zagonetki mudrih."

Knjiga poslovica (Izreke) je Božija Reč, i mi zato moramo imati poverenje u njeno objašnjenje svoje svrhe, te da ne idemo van te svrhe.

Neke izreke jesu obećanja, ali samo one koje se kao takve takođe nalaze i u Novom zavetu. Na primer, Izreke 3:5-6 su obećanja koja su podržana i u Jevrejima 11. Ali mnoge poslovice, kao što su Izreke 10:22 i 27, nisu Božija obećanja.

Zašto je važno ovo razumeti? Jer korišćenje nekih poslovica kao da su obećanja dovodi ljude u zabludu, zbunjuje ih i čini da Bog izgleda kao lažov.

💙 Više od 1 minuta za one koji žele više 💙

Znam da su mnogi od vas poučeni da su poslovice obećanja, i vidim da se ovaj nesporazum često iskazuje u hrišćanskim materijalima, posebno u vezi sa Izrekom 22:6, koje nije obećanje već generalizacija. Može biti teško napustiti određena učenja kada silno želimo da budu istinita, ili kada nismo videli adekvatan dokaz da nisu biblijska. Ali nemojte uzeti moju reč zdravo za gotovo, nego vam preporučujem da pogledate ove članke koje su pisale razne službe i ljudi sa mnogo više obrazovanja i obuke od mene. (Tekstovi su na engleskom jeziku.):

Richard Pratt of R.C. Sproul Ministries

James W. Mohler of Biola University

Bible Gateway

Got Questions Ministry

John Piper Ministries



-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment