Sunday, June 26, 2022

Ozbiljna greška “hrišćanskih feministkinja”


Teologija revizonista (modernih “naprednih hrišćana”) se uvukla u crkve, i zato moramo biti na oprezu. Uznemirena sam objašnjenjem Mateja 15:21-28 od strane popularnih feminista.

U ovom odlomku, Isus testira ženu govoreći joj da bi isceljenje njenog deteta bilo kao davanje hrane za decu psima.

Feminističke revizionistkinje tvrde da je ova žena trebala da opameti Isusa da prevaziđe Svoju zatucanost prema neznabožcima i ženama. Jedna od najpoznatijih feminističkih autorki tvrdi da “Isus nije heroj u ovoj priči, iako na kraju isceljuje dete, nego žena.”(1)

Ovo feminističko objašnjenje je u suprotnosti sa Svetim pismom i zapravo onemogućava spasenje:

1. Predrasuda je greh (Jakov 2:8-9).

2. Isus (kao čovek i Bog u jednom) je bio/jeste savršen i nepromenljiv (1.Jovanova 3:5).

3. Da je Isus zgrešio, samo jedan jedini put, On nas ne bi mogao spasiti. On je morao biti “svet, bezgrešan i čist” (2.Korinćanima 5:21; Jevrejima 1:3; Jevrejima 4:15; Jevrejima 7:26-27; Jevrejima 13:8; 1.Petrova 1:18-19; 1.Petrova 2:21-22).(2)

4. Isus je bio stvorio tu ženu. Ona nije imala ništa da Ga poduči (Kološanima 1:15-16).

Uznemirava me da neki ljudi smatraju da je naš Gospod i Spasitelj bio zatucan.

-------------------------------

(1) Ovaj pogled se pojavljuje u mnogim “hrišćanskim feminističkim” knjigama i blogovima. Citat koji sam uključila je iz objašnjenja Sarah Bessey o tome kako joj je ovo tumačenje Mateja 15 pomoglo da dođe do zaključka da Isus potvrđuje LGBT način života. Pokojna Rachel Held Evans je još jedna izuzetno popularna “hrišćanska feministkinja”, koja je takođe delila ovo gledište, mada se kasnije izvinila što je predpostavila da je Isus bio zatucani fanatik, ali je dodala: “Volela bih da ima mesta za tumačenja u kojima je Isus zaista bio dirnut i pod utiskom zbog žene”. Hrista uvek pokreću ljudske potrebe, ali na Njega niko ne može “uticati” da bude milostiviji, pravedniji ili ljubazniji nego što je već bio/jeste/ili će biti.

(2) Odlomci povezani sa ovom tačkom ne ostavljaju nikakvu sumnju u Hristovo savršenstvo i neophodnost Njegovog savršenstva za naše spasenje. Hristova bezgrešnost je jasan koncept u Svetom pismu i apsolutna neophodnost za naše spasenje.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment