Tuesday, June 28, 2022

Da li žena treba da nosi pokrivalo na glavi?


Napomena: Ova crtica je napisana da nam pomogne da identifikujemo zapovesti koje su vezane samo za datu kulturu.

Kada je Pavle pisao 1.Korinćanima, pobožne žene su pokrivale svoje glave pokrivalom kao znak svoje podređenosti muževima (1.Korinćanima 11:3-16).

Pokornost jeste biblijski princip, ali je pokrivanje glave bio samo običaj te kulture u tom vremenu.

Mi ovo znamo jer:

1. Sam kontekst to potvrđuje.

Pavle u uvodu ovog odlomka navodi “držanje predanja” (stih 2).(1)

On pokrivanje glave naziva “običajem” (stih 16).(2)

2. Pavle koristi “uslovni” narativ.

“Ako se, dakle, ne pokriva žena, neka se striže; ako li je ružno ženi strići se ili brijati se, neka se pokriva.” (stih 6)(3)

“Sami među sobom sudite je li lepo da se žena gologlava moli Bogu?” (stih 13)

Sami prosudimo. Da li je to ispravno? Da. U većini društava danas nije sramotno moliti se nepokrivene glave. I to ne znači da žene odbijaju biti podređene.

3. Unakrsne reference potvrđuju da je to samo deo običaja date kulture.

Osim pokrivala za glavu, Pavle kaže da je duga kosa kod muškaraca “sramota” (stih 14). Znamo da je to samo deo te kulture jer je Bog zapovedio nazirejima da ne šišaju kosu (4.Mojsijeva 6:1-21).

Dakle, šta ovaj odlomak znači za nas danas? To znači da hrišćani treba da odražavaju pobožnost na način koji odgovara njihovoj kulturi.(4)

Običajne zapovesti su retke u Novom zavetu, zato se čuvajte lažnih učitelja koji koriste kulturu da ne poštuju biblijska načela.(5)


Napomene:

(1) Grčka reč znači “instrukcija, tradicija”.

(2) Grčka reč znači “običaj, navika, praksa”.

(3) U originalnom grčkom se reč prevodi sa “ako” u sadašnjem vremenu i to je “uslovni princip”.

(4) To ne znači da mi sledimo bezbožne običaje naše kulture. To znači da odražavamo pobožnost onako kako je prikladno u našoj kulturi i hrišćanskim zajednicama. Ako žena smatra da treba da nosi pokrivalo u crkvi iz poštovanja prema svom mužu i Bogu, ne treba da je kritikujemo niti da je ubeđujemo da postupi drugačije. Ali one koje nose pokrivala ne bi trebalo da kritikuju one koje ne nose (Rimljanima 14).

(5) Imajte na umu da postoji princip iza prakse ove kulture: pokornost. Pokornost ostaje biblijski princip čak i kada se izražavanja tog principa u društvu menjaju. Lažni učitelji poriču principe, tvrdeći da su samo deo neke kulture u nekom datom vremenu

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment