Tuesday, July 19, 2022

3 loša argumenta da je Bog ženskog roda


Feministički teolozi insistiraju na tome da se Bog opisuje u muškom rodu ali i u ženskom. Oni ukazuju na ove tri istine:

1. Pošto Bog nije čovek, tako Ga nijedan pol ne opisuje u potpunosti.
2. Neki stihovi Pisma opisuju ženstvene odlike Boga (npr. Matej 23:37).(1)
3. I muškarci i žene su stvoreni na Božiju sliku.

Sve ove stvari su istina. Međutim, ako dozvolimo da Bog bude Bog, onda ćemo imati poverenje u Njegov opis samoga sebe.

Bog je odabrao da Sebe identifikuje u muškom rodu - Otac, Sin, On, Njegovo, Njemu. On nikada Sebe nije identifikovao u ženskom rodu - majka, ćerka, ona, njeno, njoj. Nikada.

Grčka reč za Duh (pneuma) nije ni muškog ni ženskog roda, ali se u Pismu na Duha upućuje kao “On”. Uvek.

Ako verujemo da je Sveto pismo Božija Reč, moramo verovati da je Bog upotrebio najtačnija i najrazumljivija imena i rod da bi opisao Sebe (Psalam 18:30; Izreke 30:5; 2.Timoteju 3:16).

Ako odaberemo da Boga predstavimo kao ženu ili da Ga zovemo “Majka Boginja”, onda mi sumnjamo u Božiju mudrost i biblijska otkrivenja.

Hajde da pustimo da Bog bude Bog.

----------------------

(1) Ovaj odeljak kaže da je Isus čeznuo da okupi decu Jerusalima kao što kvočka okuplja svoje piliće. Ovo je poređenje, figura govora koja koristi poređenje. To ne znači da je Isus ptica ili ženstven. Na osnovu 1.Solunjanima 2:7, Pavle se prema Solunjanima odnosio “kao majka”, ali zato niko ne dovodi u pitanje Pavlov pol, da je bio muškarac.


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment