Tuesday, July 5, 2022

Da li je pokoravanje ponižavajuće za žene? Ne!


Neki ljudi tvrde da pokornost nije biblijska stvar, jer je ponižavajuća za žene. Oni navode loše primere i insistiraju da je to anti-ženska zavera "muškog patrijarhata".

Aije istina. Bog ju je osmislio prilikom stvaranja (1.Timoteju 2:11-15). Narodima, preduzećima, organizacijama i crkvama je potrebno vođstvo da bi bili efikasni — isto tako i porodicama.

Muževi i žene su jednaki (Galatima 3:28), ali nam je Bog dao različite uloge.

Žena može da deli savete, mišljenja, osećanja i želje. Ali muž je taj koji vodi porodicu, te zato on donosi konačne odluke (1.Korinćanima 11:3; Efežanima 5:22-33; 1.Petrova 3:1-7).

Pošto Sveto pismo građu porodice predstavlja kao sliku Hristovog odnosa sa crkvom, ne možemo tvrditi da je to "ropstvo", "zlostavljanje" ili "pokoravanje u strahu i trepetu" (Efežanima 5:25-32).

1.Korinćanima 11:3 objašnjava da je muž glava ženi, a Bog Otac glava Hristu. Ovo dokazuje da nas pokoravanje ne čini manje važnima.

Mi ne zahtevamo komandovanje na poslu, u grupama za proučavanje Biblije ili u društvenim grupama. Pa zašto to zahtevati u našim domovima?

Kako možemo reći da je za nas pokornost ispod časti, kada znamo da Hrist Isus: "Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom; Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge," (Filipljanima 2:5-11).

Hrist se potčinio da nas spase. Kako onda možemo misliti da je pokornost nešto ispod časti?

Napomena: Feministkinje ponekada tvrde da je biti muževljeva "pomoćnica" 
(1.Mojsijeva 2:18) manje važna uloga. Ali reč koja se koristi za izraz pomoćnik (ezer) takođe se koristi za Boga kao pomoćnika ljudima. Ovo je samo još jedan dokaz da pokoravanje nije ponižavajuće ili manje vredno.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment