Sunday, September 25, 2022

Pavlove poslanice su deo Svetog pisma


Bila sam mladi vernik kada sam prvi put čula za stav da Pavlove poslanice zapravo nisu deo Svetog pisma. To me je bilo šokiralo, ali sam ubrzo shvatila da je diskreditovanje Pavlovih poslanica ključni element u većini lažnih učenja.

Da li znate da nas je Petar upozoravao na to u 2.Petrova 3:14-18?

On objašnjava:

1. Pavlova pisma su pisana “sa mudrošću koju mu je dao Bog” (stih 15). Takođe i 2.Petrova 1:21.

2. Neuki, nestabilni, bezakonici izvrću smisao Pavlovih pisama (stihovi 16-17).

3. Ovi ljudi to čine i sa “drugim stihovima u Pismu”. Dok Petar Pavlova pisma poistovećuje sa Svetim pismom (stih 16).

Petar nas upozorava da ne budemo uhvaćeni u ovu grešku. Umesto toga, on želi da rastemo u milosti i znanju“ našeg Gospoda.

Ne bi nas trebalo iznenaditi da većina lažnih učenja koja cirkulišu u Crkvi odbacuju ili redefinišu Pavlova pisma, naročito u pogledu odnosa među polovima i ponašanja vezanog za pol.

Ako ignorišemo Pavlova pisma, onda ignorišemo Boga.

Opaska: Ako osoba diskredituje Pavlova pisma samo kao ljudska razmišljanja, onda ona diskredituje i celu Bibliju jer je Bog koristio ljude da napišu svaki stih u Svetom pismu. Zapravo, da bi verovali Hristovim rečima, vi morate da verujete celoj Bibliji.

Stihovi koji potvrđuju ove istine:

2.Petrova 3:14-18: “Zato, ljubazni, čekajući ovo starajte se da vas On nađe čiste i prave u miru. I trpljenje Gospoda našeg držite za spasenje; kao što vam i ljubazni naš brat Pavle po danoj mu premudrosti pisa. Kao što govori o ovome i u svima svojim poslanicama, u kojima imaju neke stvari teške razumeti, koje nenaučeni i neutvrđeni izvrću, kao i ostala pisma, na svoju pogibao. A vi, dakle, ljubazni, znajući napred, čuvajte se da prevarom bezakonika ne budete odvedeni s njima, i ne otpadnete od svoje tvrđe; Nego napredujte u blagodati i u poznanju Gospoda našeg i spasa Isusa Hrista. Njemu slava i sad i u večna vremena. Amin.”

2.Petrova 1:21: “Jer nikad proroštvo ne bi od čovečije volje, nego naučeni od Svetog Duha govoriše sveti Božiji ljudi.”

Efežanima 3:3-5: “Da se meni po otkrivenju kaza tajna; kao što gore napisah ukratko, Odakle možete čitajući poznati moj razum u tajni Hristovoj, Koja se u drugim naraštajima ne kaza sinovima čovečijim, kako se sad otkri svetim Njegovim apostolima i prorocima Duhom Svetim;”

1.Solunjanima 2:13: “Toga radi i mi zahvaljujemo Bogu bez prestanka što vi primivši od nas reč čuvenja Božijeg primiste ne kao reč čovečiju, nego (kao što zaista jeste) reč Božiju, koja i čini u vama koji verujete.”

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment