Sunday, February 12, 2023

Treba nam: strpljenje


Strpljenje je plod Božijeg Duha (Galaćanima 5:22-23).

Ne treba nam strpljenje kada sve ide glatko i po planu. Teške stvari u životu su one koje ga trebaju.

Razumimo ove važne istine u vezi strpljenja:

1. Dobijamo ga istrajavanjem u vremenima iskušenja (Rimljanima 5:2-4). Teški delovi života nas uče da se “ne umorimo čineći dobro” (Galaćanima 6:9).

2. Razvijamo ga tako što uznemirujuće misli predajemo Gospodu u molitvi (Filipljanima 4:6).

3. Strpljenje nas uči da “čekamo” (Rimljanima 8:25; Jakov 5:7-8).

4. Ono je neophodno u zdravim međuljudskim odnosima, naročito kod naučavanja Božije Reči (2.Timoteju 4:2) ili kada imamo posla sa nezrelim osobama (1.Solunjanima 5:14).

5. U razgovorima, ono uključuje pažljivo slušanje, mudar govor i ne iznervirati se lako (Jakov 1:19-20).

6. Ono nas drži da ne odustanemo kada deluje kao da loši momci pobeđuju (Psalam 37:7-9).

7. Učimo iz primera u Svetom pismu, bilo da su dobri ili loši (Rimljanima 15:4-6).

Zato tražimo Božiju moć i mudrost kako bismo mogli biti “strpljivi u nevolji” (Rimljanima 12:12). Tek tada se možemo uzdići iznad sopstvenih problema, sa obnovljenom snagom (Izaija 40:31).


💙 Za one koji žele više od 1 minuta:

Molim vas pročitajte ove odeljke o strpljenju i zamolite Boga da vam pomogne da postanete strpljiviji, u Njegovoj snazi.

Galaćanima 5:22-23: “A rod je duhovni ljubav, radost, mir, trpljenje, dobrota, milost, vera, Krotost, uzdržanje; na to nema zakona.”

Rimljanima 5:2-4: “...i hvalimo se nadanjem slave Božije. Ne samo, pak, to nego se hvalimo i nevoljama, znajući da nevolja trpljenje gradi; A trpljenje iskustvo, a iskustvo nadanje;”

Galaćanima 6:9: “A dobro činiti da nam se ne dosadi; jer ćemo u svoje vreme požnjeti ako se ne umorimo.”

Filipljanima 4:6: “Gospod je blizu. Ne brinite se nizašta nego u svemu molitvom i moljenjem sa zahvaljivanjem da se javljaju Bogu iskanja vaša.”

Rimljanima 8:25: “Ako li se nadamo onome što ne vidimo, čekamo s trpljenjem.”

Jakov 5:7-8: “Trpite, dakle, braćo moja, do dolaska Gospodnjeg. Gle, težak čeka plemeniti rod iz zemlje, i rado trpi dok ne primi dažd rani i pozni. Trpite, dakle, i vi i utvrdite srca svoja, jer se dolazak Gospodnji približi.”

2.Timoteju 4:2: “Propovedaj reč, nastoj u dobro vreme i u nevreme, pokaraj, zapreti, umoli sa svakim snošenjem i učenjem;”

1.Solunjanima 5:14: “Molimo vas pak, braćo, poučavajte neuredne, utešavajte malodušne, branite slabe, snosite svakog.”

Jakov 1:19-20: “Zato, ljubazna braćo moja, neka bude svaki čovek brz čuti a spor govoriti i spor srditi se. Jer srdnja čovečija ne čini pravde Božije.”

Psalam 37:7-9: “Osloni se na Gospoda, i čekaj Ga. Nemoj se žestiti gledajući koga gde napreduje na putu svom, čoveka, koji radi šta namisli. Utišaj gnev, i ostavi jarost; nemoj se dražiti da zlo činiš. Jer će se istrebiti koji čine zlo, a koji čekaju Gospoda naslediće zemlju.”

Rimljanima 15:4-6: “Jer šta se napred napisa, za našu se nauku napisa, da trpljenjem i utehom pisma nadu imamo. A Bog trpljenja i utehe da vam da da složno mislite među sobom po Hristu Isusu, Da jednodušno jednim ustima slavite Boga i Oca Gospoda našeg Isusa Hrista.”

Rimljanima 12:12: “Nadanjem veselite se, u nevolji trpite, u molitvi budite jednako.”

Izaija 40:31: “Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.”

Ispod su dodatni odeljci koji nisu spomenuti u samom tekstu:

Jevrejima 10:36: “Jer vam je trpljenje od potrebe da volju Božiju savršivši primite obećanje.”

Efežanima 4:1-3: “Molim vas dakle ja sužanj u Gospodu, da se vladate kao što prilikuje vašem zvanju u koje ste pozvani, Sa svakom poniznošću i krotošću, s trpljenjem, trpeći jedan drugog u ljubavi, Starajući se držati jedinstvo Duha u svezi mira;”

1.Korinćanima 13:4: “Ljubav dugo trpi, milokrvna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne veliča, ne nadima se,”

Kološanima 3:12: “Obucite se dakle kao izbrani Božiji, sveti i ljubazni, u srdačnu milost, dobrotu, poniznost, krotost, i trpljenje,”

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment