Tuesday, March 7, 2023

Razumevanje zašto Sotona ima moć


Zašto Sotona uopšte ima bilo kakvu moć?

Ako je Hrist umro da bi sve na zemlji stavio pod Svoju vlast, zašto Sotona još uvek ima slobodu da izazove takav haos u našem svetu? Šta možemo naučiti o ovim stvarima iz Svetog pisma?

1. Hrist jeste pobedio smrt i greh, ali puninu Njegove pobede nećemo videti sve do Njegovog drugog dolaska (Jevrejima 2:5-9; Jovan 16:33)

2. Kada je ljudski rod uveo zlo u Božiji savršeni svet, Bog je obezbedio put spasenja. Zato je Sotonino delo moralo biti neophodno za iskupljenje čovečanstva ili ga Bog ne bi dozvolio (1.Mojsijeva 3).(1)

3. Bog koristi Sotonu da bi testirao i ojačao Svoju decu (Jov; Rimljanima 8:28).(2)

4. Bog iskoristi zlo ali ga ne izaziva (1.Mojsijeva 50:20; Jakov 1:13; 1.Jovanova 1:5).

5. Jednog će dana Sotonina moć biti trajno i nasilno okončana (Otkrivenje 20:10).

6. U svemu ovome ima neke misterije, ali mi možemo verovati Bogu (1.Korinćanima 13:12).

(1) Bog je Sotonu, palog anđela, iskoristio da testira Adama i Evu - koji su pre toga bili nevini ali i netestirani. Kada su testirani, pokazalo se da su grešnici, kojima je potreban Spasitelj. Tako je započeo Božiji proces otkupljenja. Mislim da niko od nas ne razume u potpunosti ovaj proces testiranja i otkupljenja, ali možemo verovati Božijoj mudrosti i znanju.
(2) U Svetom pismu postoji jedan incident koji se pripisuje i Bogu i Sotoni a koji pojašnjava ovu tačku da Bog koristi Sotonu u Svoje svrhe. Pročitajte o toj situaciji ovde: "Got Questions" (tekst na engleskom jeziku).


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment