Sunday, August 6, 2023

Disciplina, kazna, osuda


Kada sam napisala tekst Bog kažnjava, neki od mojih čitalaca su insistirali da Biblija uči da Bog ne kažnjava vernike.

Pošto je ovo važna tema, hajde da se pozabavimo njihovim zamerkama:

Prigovor: Bog disciplinuje, ali nikada ne kažnjava. Jednostavno trpimo posledice.

Na engleskom i na grčkom jeziku pojam discipline uključuje i kažnjavanje. Ali je relevantnija činjenica u Jevrejima 12:6 gde piše da Bog disciplinuje i kažnjava.(1)

Prigovor: Bog je dobar i daje samo dobre darove (Jakov 1:17). Zato, On nema udela u kazni, iskušenju ili poteškoćama u našim životima.

Dobro nije isto što i ugodno. Disciplinovanje i kazna mogu biti dobri za nas, da nam uvećaju veru - Jevrejima 12:11; Otkrivenje 3:19.(2)

Prigovor: Pošto za hrišćane nema osude (Rimljanima 8:1-2), nema ni kazne.

Osuda (pravosnažna presuda) se razlikuje od discipline i kazne. Vernici nisu osuđeni, ali to ne znači da smo oslobođeni posledica ili kazni ovde na zemlji.(3)

Važno je da imamo ispravan pogled na Boga. Ako verujemo da je Bog savršen i pun ljubavi, prihvatićemo Njegovo pravo da kazni Svoju decu.

-------------------------

(1) U Jevrejima 12:6 grčka reč za disciplinovanje može da uključuje i kažnjavanje. I nema sumnje u grčku reč za kažnjavanje, jer ona bukvalno znači "bič".


(3) Reč osuda se razlikuje od grčkih reči za disciplinovanje ili kažnjavanje. Uključuje kaznu nakon presude o krivici. Često kažemo da je čovek "osuđen na smrt". Pogledati Rimljanima 6:23.


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment