Tuesday, June 20, 2023

Bog kažnjava


Nedavno sam čula ovo popularno gledište: "Postoje posledice za greh, ali Bog je pun ljubavi te tako nikoga ne kažnjava."

Istina je da greh ima posledice. Ali Bog određuje te posledice i one se razlikuju u zavisnosti od čovekovih motiva, prilika i uticaja (Luka 12:47-48).*

Neki ljudi radije prave razliku između reči kažnjavati i disciplinovati jer za vernike ne postoji večna kazna. To jeste divna istina!

Međutim, Biblija upozorava vernike na zemaljsku kaznu, kao i na zemaljsku disciplinu.

Hiljadama godina hrišćani nikada nisu sumnjali u ovaj aspekt Božijeg karaktera. Ali moderna kultura definiše ljubav kao bezuslovnu toleranciju i prihvatanje, te zato hrišćani veruju da Bog ne samo da oprašta njihove grehe, nego da im i progleda kroz prste zbog njih. To nije istina.

Bog je neverovatno strpljiv i milostiv, ne kažnjava nas u meri u kojoj zaslužujemo (Psalam 103:8-14), ali On i dalje "disciplinuje one koje voli, i kažnjava svakoga koga prihvati kao svoje dete" (Jevrejima 12:6).

Pitanje na koje svako mora da odgovori je sledeće: da li verujemo da će naš Bog pun ljubavi znati šta je najbolje za nas (Otkrivenje 3:19)?

---------------------------------

* Ali moramo biti veoma oprezni da ne okrivljujemo svaku osobu koja prolazi kroz teškoće, osim ako je teškoća direktna posledica očiglednog greha. Pogledajte Nema karme i Čime su ovo zaslužili?


-----------

Original: God Punishes

Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment