Tuesday, May 18, 2021

Hrišćanstvo i karma su nespojive


Neki hrišćani su nesvesno usvojili filozofiju koju nazivam "hrišćanska karma".

Umesto da shvate da se loše stvari često dešavaju dobrim ljudima (npr. Josif, apostol Pavle), a ne jednom dobre stvari lošima, oni osećaju da je svaki problem povezan sa grehom.

Poput Jobovih prijatelja i oni misle da ti ljudi na neki način zaslužuju da im se dešavaju problemi.

Ovo verovanje nije svetopisamsko i dodaje nepravedan teret osobi koja već pati. Jedno je kada je greh jasno povezan sa problemom (npr. alkoholičar oboli od ciroze ili promiskuitetna tinejdžerka zatrudni). Ali suditi ljudima kada ne postoji jasna veza je "hrišćanska karma".

U Jovanu 9:2-3, učenici su mislili da je bolest uvek povezana sa grehom i Isus ih je ispravio. U Luki 13:1-5, Isus je rekao da ubijeni u političkom masakru i srušenom tornju nisu više zaslužili smrt od onih koji su preživeli.

Galaćanima 6:7-8 kaže da čovek žanje ono što poseje. Ali za razliku od karme, Bog ovde na zemlji ne obećava pravdu (2.Solunjanima 1:6-7) i ne obećava bezbrižan život onima koji su pravedni (Jovan 16:33).

Budimo potpuno hrišćanski i prestanimo da mešamo hinduizam sa hrišćanstvom (Kološanima 2:8).

----------------------

Potpunije objašnjenje razlike između karme i Galaćanima 6:7-8 pročitajte OVDE.


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment