Sunday, May 26, 2024

Kako se usuđuju da me ispravljaju!


Šta biste uradili da vam priđe brat u Hristu i kaže da je zabrinut zbog vašeg ponašanja?

Očigledno bi to zavisilo od pristupa i karaktera ovog brata, ali hajde da pretpostavimo da je on pobožan brat koji vam prilazi u ljubavi.

Kako biste reagovali?

Nažalost, mnogi hrišćani bi bili uvređeni. Ili bi ignorisali ovog brata ili bi mu rekli: “ne sudi”.

Jer moderno hrišćanstvo teži da se fokusira na svetske filozofije o samopoštovanju, umesto na biblijsku poniznost i ispravljanje.

Većina biblijskih studija i propovedi naglašavaju istine koje čine da se dobro osećamo, zanemarujući Hristov zahtev za samopožrtvovanjem i poslušnošću (Luka 9:23).

Mnogi vernici, koji se izjašnjavaju kao hrišćani, su prihvatili ideju iz knjige “Granice” da bi se distancirali od svakoga ko se suprostavlja sa njihovom sebičnošću ili testira njihovo strpljenje (Jakov 1:2-4).

I ni ne spominju reč “ukoravanje”!

Međutim, Božiji dizajn zajedništva uključuje odgovornost, uputstva, ispravke i, da, čak i ukor.(1)

Budimo oni koji su u stanju da daju ali i da primaju hrišćansko ispravljanje u ljubavi, sa poniznošću, milošću i razboritošću.

--------------------

Napomena: Ovo ne znači da radimo sve što nam neko kaže da uradimo bez prethodnog traženja Gospoda i drugih pobožnih saveta. Ali to znači da dozvoljavamo ljudima da nas ispravljaju i da to primamo smerno i sa molitvom, izbegavajući režim “samoodbrane”.

(1) Pogledajte stihove ispod, koji objašnjavaju da je davanje ispravki suvernicima prikladno.

Matej 18:15: “Ako li ti sagreši brat tvoj, idi i pokaraj ga među sobom i njim samim; ako te posluša, dobio si brata svog.”

Luka 17:3: “Čuvajte se. Ako ti sagreši brat tvoj, nakaraj ga; pa ako se pokaje, oprosti mu.”

Galaćanima 6:1: “Braćo! Ako i upadne čovek u kakav greh, vi duhovni ispravljajte takvoga duhom krotosti, čuvajući sebe da i ti ne budeš iskušan.”

Jakov 5:19-20: “Braćo! Ako ko od vas zađe s puta istine, i obrati ga ko, Neka zna da će onaj koji obrati grešnika s krivog puta njegovog spasti dušu od smrti, i pokriti mnoštvo greha.”


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment