Sunday, December 19, 2021

Nemojte pogrešno shvatiti “osudu”


Šta znači Rimljanima 8:1 gde piše da hrišćani “nisu pod osudom”? Neki ljudi koriste ovaj stih da tvrde da hrišćani ne moraju da budu zabrinuti za svoje grehe jer nam je oprošteno.

Dve stvari nam pomažu da precizno razumemo ovaj stih:

1. Značenje osude.
Grčka reč katakrima koja se prevodi kao osuda se nalazi samo tri puta u Bibliji (Rimljanima 5:16; Rimljanima 5:18; Rimljanima 8:1). I ona se uvek koristi za opisivanje, konačne, trajne osude. Pravi hrišćani neće biti osuđeni na pakao.

2. Puno naučavanje Svetog pisma.
Međutim, mnogi biblijski odeljci objašnjavaju štetu koju greh nanosi našem životu. Hrišćanima su u Novom zavetu data mnoga uputstva kako da žive svoj život dostojan svog pozvanja (Efežanima 4:1; Rimljanima 12:1-2). Razumemo da smo u procesu obnove, “odlaganja” naše stare grešne prirode (Efežanima 4:22-24).

Bez obzira šta smo uradili, mi ćemo biti u nebu sa Gospodom. Ali Božija očinska ljubav Ga primorava da nas kazni i disciplinuje dok smo ovde na zemlji (Jevrejima 12).(1)

A naša ljubav prema Bogu nas primorava da se svesno bavimo svojim gresima (Jovan 14:23-24).

Ako neko nije zabrinut zbog svojih greha, onda on ne poznaje Gospoda (1Jovanova 3:1-10; Rimljanima 6).

Napomena:

(1) Čitanje o oproštaju Davidu u 2Samuilovoj 12 će razjasniti poentu. Imajte na umu da je Bog u potpunosti oprostio Davidu, ali mu je njegov greh ipak doneo i kaznu i posledice.


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica dnevne pobožnosti, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i uvek ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment