Tuesday, July 12, 2022

4 znaka lažnih učenja


Poznavale smo se godinama, zajedno smo išle u crkvu i proučavale Bibliju.

Ali je onda moja prijateljica rekla da ne želi više da se čuje sa mnom osim ako ne počnem da poštujem starozavetne zakone o ishrani i svete dane.(1)

Istražujući sajtove koje je preporučila, kao i sajtove drugih “hrišćanskih kultova” kao što su mormonizam i Jehovini svedoci, pronašala sam ove sličnosti među njima:

1. Pošto Sveto pismo jasno pobija njihove doktrine, oni tvrde da je Biblija nepotpuna, nesavršena zbog grešaka ili pak pogrešno prevedena.

2. Oni menjaju značenje određenih pasusa koristeći složena tumačenja koja su istorijski i/ili akademski netačna.

3. Ponekad dodaju “nova otkrivenja” koja menjaju i protivreče odlomcima iz Svetog pisma.

4. Njihove tvrdnje su zasnovane na pretpostavci da je Bog dozvolio da se evanđelje “zagadi” greškama i da se pogrešno razume tokom većeg dela istorije.(2)

Žao mi je što je moju prijateljicu uvukla ova sekta. Molim vas da se molite za nju, kao i za druge poput nje. Sami se čuvajte od svakog učenja koje koristi ove metode ubeđivanja.

💙 Više od 1 minuta za one koji žele više 💙

Za potpunije razumevanje lažnog učenja kojeg je moja prijateljica prihvatila (Pokret jevrejskih korena), molim vas pogledajte tekst Sve ili ništa, Hristovo ispunjenje zakona.

Neki stihovi koji nas upozoravaju na ova lažna učenja:

2.Timoteju 4:3-4: “Jer će doći vreme kad zdrave nauke neće slušati, nego će po svojim željama nakupiti sebi učitelje, kao što ih uši svrbe, I odvratiće uši od istine, i okrenuće se ka gatalicama.”

Dela 20:30: “I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom.”

2.Petrova 3:17: “A vi, dakle, ljubazni, znajući napred, čuvajte se da prevarom bezakonika ne budete odvedeni s njima, i ne otpadnete od svoje tvrđe;”


Napomene:

(1) U slučaju verovanja moje prijateljice, evo dva odlomka koji pobijaju njena verovanja: Galaćanima 4:9-11; Dela 10:9-16.

(2) Naravno, ove sekte su stare svega nekoliko stotina godina, ali njihovi proroci tvrde da razumeju Boga bolje od miliona mučenika, misionara i vrednih proučavalaca Biblije tokom istorije.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment