Tuesday, May 23, 2023

Izgovor zbog niskog samopoštovanja


Popularno je kriviti loše ponašanje zbog niskog samopoštovanja. Već sam to čula više puta kako bi se opravdali grubost, sebičnost, arogancija, pa čak i ubistvo.
(1)

Međutim, ovo verovanje je ozbiljno pogrešno, jer:

1. Ako osoba zaista ima nisko samopoštovanje, ona će biti skromna, osećajući da zaslužuje odbacivanje i zlostavljanje.(2)

Obično izraz nisko samopoštovanje nema nikakve veze sa osećanjem inferiornosti. Koristi se da opiše nekoga ko smatra da zaslužuje više poštovanja nego što je dobio.(3)

2. Nismo odgovorni za zlostavljanje koje nam je učinjeno, ali smo odgovorni za našu reakciju na to. Da li smo voljni da uzvratimo dobrim na zlo i se nadamo da će Bog upotrebiti zlo za naše dobro? (Rimljanima 12:21; Rimljanima 8:28).(3)

3. Loš tretman je deo života. Hrista su mrzeli bez razloga, i rekao je da treba i mi da to isto očekujemo (Matej 10:22; Jovan 15:25).

4. Stičemo realističan pogled na sebe tako što poštujemo Boga i živimo po Njegovim principima, a ne tako što gradimo svoje samopoštovanje (Rimljanima 12:3). Pogledajte Istraživanje pokazuje štete visokog samopoštovanja

🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔🎔

(1) Da je nisko samopoštovanje ozbiljan ljudski problem, Bog bi se pozabavio sa njim u Svetom pismu, ali nije. Umesto toga, Bog ističe poniznost i samoodricanje: Izreke 29:23, Matej 16:24, Matej 18:4, Matej 23:12, Galatima 2:20, Filipljanima 2:3, Jakov 4:6, 1.Petrova 5:6. U 2.Timoteju 3:1-5 se govori o samoljublju i to u negativnom smislu.

Pored istina iz Svetog pisma, sekularni dokazi takođe pokazuju da izgradnja čovekovog samopoštovanja može imati užasne rezultate (npr. Kriminalci imaju visoko samopoštovanje i Da li zločinac zaista ima nisko samopoštovanje?, tekstovi na engleskom jeziku). Filozofija samopoštovanja je stvorila kulturu narcizma, ali psihologija i dalje prianja uz nju.

(2) U retkim slučajevima, kada osoba iskreno oseća da zaslužuje maltretiranje, treba je ohrabriti da ima realan pogled na sebe, a ne neki naduvan (Rimljanima 12:3).

(3) Sekularni svet ne veruje da su ljudi rođeni grešni, pa pokušavaju da pronađu izgovore za grešno ponašanje. U svom prvom razgovoru sa Bogom nakon pada, Adam i Eva su - prebacili krivicu na drugoga za svoje grehe — i čovečanstvo to čini do dana današnjeg. Pokret samopoštovanja je odličan primer čitave filozofije izgrađene na ovoj premisi prenošenja krivice. Moramo da se vratimo na priču o Josifu iz Biblije kad god mislimo da možemo da krivimo okolnosti ili ljude za svoje loše ponašanje.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment