Tuesday, July 4, 2023

6 odlika iskrenog pokajanja


Biblija opisuje tok iskrenog pokajanja, i kralj David je odličan primer za to (2.Samuelova 12:1-23). Ovi aspekti iskrenog pokajanja važe i za nas, čak i ako naši gresi nisu tako ozbiljni kao Davidovi.

David je pretrpeo kazne i posledice svojih greha, ali je njegovo iskreno pokajanje predivno opisano u Psalmu 51, a njegov odnos sa Bogom obnovljen.

Ako se ne pokajemo iskreno, onda gubimo našu sposobnost rasuđivanja i udaljavamo se od Boga.

Oni koji se iskreno kaju:

1. Znaju težinu svog greha i osećaju iskreno kajanje (Jakov 4:7-10).

2. Znaju da zaslužuju kaznu (Jevrejima 12:6).

3. Znaju da su zgrešili svetome Bogu (Psalam 51:4).

4. Zahvalni su što im je oprošteno i što su izbavljeni od večne kazne (Psalam 103:10; Rimljanima 6:23).

5. Razumeju da ih oproštenje ne oslobađa od posledica i kazne ovde na zemlji (2.Samuelova 12:13-14 (1); 1.Korinćanima 11:32; Jevrejima 12:11; 1.Petrova 4:17).(2)

6. Kada je moguće i potrebno, oni urade povraćaj i priznanje (Matej 3:8; Luka 19:8; Dela 19:18-19; Dela 26:20; Jakov 5:16). To znači moliti za oproštaj ne samo od Boga nego i od ljudi, vratiti ukradeno, popraviti nanetu štetu, itd.

Oni koji se iskreno pokaju ne umanjuju ono što su učinili nazivajući to “greškom” ili pravdajući se. Razumeju ogromnu cenu koju je Hrist platio da bi njima moglo biti oprošteno.

---------------------------------------

(1) Neki bi mogli smatrati da je ovo strašno da Bog kažnjava malog sina zbog Davidovih greha, ali sin zapravo nije bio kažnjen. Biblija to ne navodi direktno nego indirektno, da deca pre nego što postanu zrela da odgovaraju za sebe kada umru idu da budu sa Gospodom. To znači da je ovaj Davidov sin bio pošteđen tuge i nesreće Davidovog doma. No, David je patio zbog gubitka, znajući da je to uzrokovano njegovim grehom. Važno je napomenuti da je ovo bila kazna koju je Bog konkretno dao Davidu, a ne posledica greha. Dakle, vanbračno rođena deca obično ne umiru u detinjstvu.

(2) Za više, pročitajte tekst (na engleskom jeziku) Posledice oproštenog greha od John Piper-a.

Takođe pogledajte tekst: Kratka lista.


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment