Tuesday, July 11, 2023

Drugi najstariji greh: biti kao ostali


Sotona je prevario Evu, i ona je učinila prvi greh time što je odbacila Božiju Reč te jela od zabranjenog voća (1.Mojsijeva 3:1-6).

Međutim, Adam je jeo od zabranjenog voća potpuno svestan šta radi. On nije bio prevaren (1.Timoteju 2:14).(1)

Adam je podlegao pritisku “ne odudaranja od drugih”.

Mi savremeni hrišćani radimo istu stvar, kada dopustimo društvenom pritisku “ne budi bela vrana” da nas ubedi da odobravamo seksualni nemoral, bezbožnu zabavu i druge stvari koje su suprotne Božijoj Reči.

Ćutanje je prvi korak.

Adam je ćutke stojao dok je Sotona zavaravao Evu.

A nakon toga joj se pridružio u njenom grehu. Bog je postavio Adama da upravlja novim svetom, i on ga je uništio jer je odlučio da ugodi Evi umesto Bogu (1.Mojsijeva 3:17-19).(2)

Dragi hrišćani, mi smo “rod izbran, carsko sveštenstvo, narod svet, narod stečen, da objavite čudesa onoga koji vas [nas] je iz tame dozvao k svojoj čudesnoj svetlosti. ” (1.Petrova 2:9)

Zato nemojmo samo ćutke stojati da bi se “uklopili” u naše društvo.

Pogledajte naredne korisne stihove iz Svetog pisma i dodatnu 1-minutnu crticu vezanu za ovu temu.

-------------

(1) Adamov greh je bio gori od Evinog:

⇒ 1.Timoteju 2:14: I Adam nije bio zaveden, a žena zavedena počini prestup.

⇒ Čini se da je Adam bio sa Evom dok ju je Sotona ubeđivao da jede zabranjeno voće, ali nema nagoveštaja da ju je Adam podsetio na Božiju zapovest, niti da je oklevao da pojede voće (1.Mojsijeva 3:6).

⇒ Da li se bojao da ne uvredi Evu ili joj je samo jednostavno želeo ugoditi? Ne znamo, ali Pismo jasno kaže da Adam nije bio prevaren.

⇒ Adam je svojevoljno zgrešio, što njegov greh čini gorim od Evinog (Luka 12:47-48).

(2) 1.Mojsijeva 3:17-19: Bog je rekao Adamu: “Što si poslušao ženu i okusio s drveta s kog sam ti zabranio rekavši da ne jedeš s njega, zemlja da je prokleta s tebe, s mukom ćeš se od nje hraniti do svog veka; Trnje i korov će ti rađati, a ti ćeš jesti zelje poljsko; Sa znojem lica svog ješćeš hleb, dokle se ne vratiš u zemlju od koje si uzet; jer si prah, i u prah ćeš se vratiti.”

Hajde da razmislimo o narednim stihovima, i da ih citiramo ili naučimo napamet:

1.Korinćanima 16:13: Pazite, stojte u veri, muški se držite, utvrđujte se.

1.Korinćanima 15:58: Zato, braćo moja ljubazna, budite tvrdi, ne dajte se pomaknuti, i napredujte jednako u delu Gospodnjem znajući da trud vaš nije uzalud pred Gospodom.

Ohrabrujem vas da pročitate naredne 1-minutne crtice koje samo pojačavaju istine iz ovog teksta:



-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment