Sunday, July 16, 2023

Treći najstariji greh: Možeš bežati, ali se ne možeš sakriti


Nakon što je Eva odbacila Božiju zapovest a Adam podlegao bezbožnom pritisku neodudaranja, oni su počinili treći najstariji greh u Knjizi.
(1) Pokušali su da se sakriju od Boga (1.Mojsijeva 3:8-10).

Adam je tvrdio da se bio sakrio jer je bio go, te da se zato uplašio Boga. Međutim, on je oduvek bio go. Tako da ga je njegov greh poterao da se sakrije iza žbuna a ne njegova golotinja.(2)

Umesto da su se pokajali, Adam i Eva su se sakrili.

Mi radimo istu stvar kada pokušavamo da ignorišemo, pravdamo ili opravdamo svoje grehe. Poput Adama, promašujemo ovu važnu istinu: možemo da bežimo, ali se ne možemo sakriti od Boga.

“I nema stvorenja nevidljiva pred njim, nego je golo i otkriveno očima onoga, kojemu treba da damo račun.” ~ Jevrejima 4:13

Pokajanje nas izvodi iz skrivanja i dozvoljava Bogu da prekrije golotinju naših greha Svojom haljinom oproštenja (Izreke 28:13; 1.Jovanova 1:9).

Da li se “skrivaš” u nekom delu svog života? Nemoj. Izađi!

-----------------

(1) Pogledajte: Najstariji greh u Knjizi

(2) Kada su Adam i Eva zgrešili, to je kompletno promenilo njihov pogled na sve, uključujući i na golotinju. Pre toga su bili “goli, ali se zbog toga nisu stideli” pošto su bili nevini i bez greha (1.Mojsijeva 2:25). Nisu imali nikakvu zlu misao kada su videli golotinju onog drugoga, niti su osećali bilo kakvu nesigurnost jer su goli. Međutim, greh je doneo nečistotu u njihove misli. Nažalost, Adam i Eva nisu izrazili ni trunku žaljenja zbog svojih greha.

Ako želite pročitati više o ovoj temi, pogledajte ovu 1-minutnu crticu:


-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment