Sunday, June 5, 2022

Dva lažna učenja koja se baziraju na Dela apostolska 10


Dela 10 je poglavlje gde Bog pomaže Petru da razume da je evanđelje dostupno svim ljudima, nejevrejima kao i Jevrejima.
(1)

Bog započinje tako što kaže Petru da su zakoni o ishrani okončani. Tri puta je zapovedio Petru da “ubije i jede” hranu koja se ranije smatrala “nečistom”. Kada Petar prigovara, Bog kaže: Što je Bog očistio, ti ne zovi nečistim!

Zakoni o ishrani su bili jedan od mnogih razloga zašto su se Jevreji odvojili od neznabožaca, no oni su bili deo Starog zaveta, ukazujući nam da smo “nečisti” bez Hristove žrtve za naš greh (Matej 15:10-11; Rimljanima 8:3-4; Jevrejima 10:1).

U direktnoj suprotnosti sa ovim odlomkom, Pokret jevrejskih korena* i dalje naziva nečistom hranu koju Bog naziva čistom, i veruju da ih držanje zakona o ishrani čini superiornijim u odnosu na druge hrišćane, baš kao što su Jevreji sebe smatrali superiornijim od nejevreja.(2)

(“Pretpostavka Pokreta jevrejski koreni (PJK) je verovanje da je Crkva skrenula daleko od istinitih učenja i jevrejskog koncepta Biblije. Pokret tvrdi da je hrišćanstvo indoktrinirano kulturom i verovanjima grčke i rimske filozofije i da je naposletku biblijsko hrišćanstvo, koje se danas uči u crkvama, iskvareno paganskom imitacijom novozavetnih evanđelja.” Ceo tekst na engleskom: Hebrew Roots Movement)

Uprkos ovim očiglednim greškama, Pokret jevrejski koreni ima između 200.000-300.000 sledbenika koji se izjašnjavaju kao hrišćani.

Homoseksualci revizionisti** takođe iskrivljuju Dela 10, tvrdeći da je Bog želeo da Petar prihvati homoseksualce kao i nejevreje!(3)

**(Revizionisti za pro-gej teologiju imaju stav: "Posvećeni smo obučavanju LGBT hrišćana i njihovih saveznika da reformišu crkveno učenje o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu kroz učenje Biblije." Ceo tekst na engleskom jeziku Gay revisionists)

Nažalost, argumenti gej revizionista su ubedili više od polovine onih koji se izjašnjavaju kao hrišćani da prihvate homoseksualnost kao odgovarajući način života.

Treba da se molimo da Bog ojača Svoj narod.

Kada shvatimo kako ova lažna učenja oštećuju ljudska srca i duše, shvatamo koliko je važno poznavati Sveto pismo i deliti ga ispravno.

---------------------

Napomene:

(1) U Starom zavetu, Bog je želeo da se Jevreji odvoje od paganskih naroda dok ih je pripremao za dolazak Mesije. Ovo je navelo mnoge Jevreje da veruju da su oni jedina rasa koju je Bog izabrao. Dela 10 je jedan od nekoliko odlomaka iz Svetog pisma u kojima Bog ispravlja ovaj jevrejski način razmišljanja. Zakoni o ishrani, obredima, očišćenju i žrtvovanju su osmišljeni da ilustruju našu nedostojnost i nečistotu pred svetim Bogom. Hrist nije ukinuo ove zakone. Ispunio ih je tako što nas je iskupio od naših greha (Matej 5:17). Za više informacija o ovoj temi, molim vas pogledajte Razlikovanje privremenih i trajnih biblijskih zapovesti.

(2) Pokret jevrejski koreni stvorio je teologiju zasnovanu na zakonima o ishrani i obredima. Ovaj pokret je u velikoj meri podstaknut lažnim učenjem na internetu, posebno iz grupe koja se zove 119 službi. Za više detalja i stihova koji pobijaju njihova učenja, pogledajte Sve ili ništa: Hristovo ispunjenje zakona.

(3) Za više o ovom lažnom učenju sa dodatnim spisima koji ga opovrgavaju pogledajte Zbunjujući pogledi na Dela apostolska 10. Ovaj gej revizionistički argument star je više od pedeset godina i legitimni proučavaoci Biblije ga nikada nisu ozbiljno shvatili. Ali to se pojavljuje u modernim revizionističkim spisima “progresivnih hrišćana” (bivših evangelika). Pogledajte Skitnice u pustinji.

-----------


Prevela: Natalija Gašparić

Ako ti se dopala ova crtica, registruj se na naš besplatni bilten na desnoj strani bloga, i dva puta nedeljno ćeš primati sveža jednominutna ohrabrenja na mail

No comments:

Post a Comment